Lekváros derelye, nálam csakis szilvalekvárosan jöhet szóba. Nincs is finomabb a Nagymamám féle szilvalekvárnál. A tészta egyszerű, elkészítése sem bonyolult. Próbáljátok ki bátran. Van aki a Szilvás gombóc tésztájából készíti, de azt Én nem derelyének hívom 🙂
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- 1/2 liszt
- csipet só
- 2 tojás
- kevés víz
- szilvalekvár
- kevés olaj
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
Egy fazékba vizet teszünk forrni. A zsemlemorzsát kevés olajon enyhén megpirítjuk, félretesszük
Közben a lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót és a tojást. Összekeverjük, majd apránként öntünk hozzá vizet, míg a tészta összeáll. Nem szabad keménynek lenni, de szépen nyújtható tésztát kell kapnunk.
Ezután nyújtódeszkán kinyújtjuk vékonyra.
Kétféleképpen készíthetjük el:
1. Kis köröket szaggattunk belőle, beletesszük a formába, megtöltjük lekvárral és a forrásban levő sós vízben megfőzzük.
2. Nagyjából elfelezzük a tésztát, de nem vágjuk el, csak ránézésre. Az egyik felébe szilvalekvárt teszünk kiskanál segítségével, egymástól kb. 5 cm távolságra. Ráhatjuk a tészta másik felét, kézzel megnyomkodjuk a lekvárok között, majd késsel szétvagdossuk. Egy villával a széleit körben lenyomkodjuk, majd forrásban levő vízben megfőzzük (egyszerre csak pár darabot, hogy legyen helyük és ne ragadjanak össze). Mikor feljön a víz tetejére, még 1 percig főzzük és kész.
A megfőtt derelyéket a pirított zsemlemorzsába tesszük, meghempergetjük, majd tányérra szedve, cukorral megszórva kínáljuk.
Jó étvágyat!
Detti
Hmmm… nagyon jól néz ki! Én cukros mákba forgatva szeretem, nagyon harmonizál a szilvalekvár ízvilágával. 🙂
Zsuzsi
Köszi 🙂 Úgy még nem próbáltam, majd következőleg.