Közeledett Párom születésnapja, szerettem volna valami finom tortával meglepni. Sikerült 🙂 
Viszont gondban voltam mit is készítsek. Szerencsére időben megérkezett a megrendelt könyvem, ami nem más, mint Varga Gábor: Gourmandia című könyve /meg lehet nyerni nálam 2013. október 31-ig 🙂 /. Találtam is benne több finomságot, amit tutira elkészítek majd, de egyet már el is készítettem. Ez a Máktorta volt, amit Én egy kevés grízes krémmel dobtam fel. Bár mondanom sem kell, hogy magában is megállja a helyét a torta, csak úgy eteti magát, annyira finom. Gratulálok Gábor és köszönöm a finom receptet.
Íme a recept:

Hozzávalók:
Tészta:

  • 15 dkg vaj
  • 9 dkg porcukor
  • 2 ml barna rum (elhagyható)
  • 6 db tojás
  • 1 rúd vanília belseje vagy 1 db vanília esszencia
  • 1 csipet só
  • 11 dkg kristálycukor
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg liszt
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 1 citrom reszelt héja

Krém:

  • 10 ek. búzadara (gríz)
  • 1/2 l tej
  • 12,5 dkg porcukor
  • 12,5 dkg vaj

Tetejére:

  • porcukor

Elkészítés:

A darált mákot a liszttel, majd az étkezési keményítővel és reszelt citromhéjjal elkeverjük. Félre tesszük. A tortaformát vajazzuk és lisztezzük, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a rumot, vanília esszenciát vagy vaníliamagokat és tovább habosítjuk. Egyenként belekeverjük a tojássárgáját és még pár percig keverjük. Majd a habbá vert tojásfehérjét 3 részletben óvatosan belekeverjük. A lisztes-mákos keveréket egy fakanállal szintén óvatosan belekeverjük, majd a tortaformába öntjük (a könyvben 22 cm-es tortaformát ír, az enyém 28 cm-es). Az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt, légkeverés nélkül megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész teljesen kihűtjük.

Amíg a torta hűl, elkészítjük a krémet. A tejet felforraljuk, majd folyamatos keverék közben beleöntjük a búzadarát. További keverés közben pár percig, míg a dara megduzzad főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat a porcukorral elkeverjük, majd a megszilárdult darát elkeverjük benne.

A tortát vízszintesen kettévágjuk, majd az alsó lapot egy tortatálra helyezzük. A krémet elkenjük rajta, a felső lapot ráhelyezzük, porcukorral ízlés szerint megszórjuk. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy a krém megdermedjen.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?