Hagyományosan zsidó édesség, de mivel nem szerettem volna az idén bejglit sütni, így kerestem egy süteményt helyette. Nagyon megtetszett Mirelle flódni receptje, mivel van benne dió is, mák is, na meg egy kevés fehér bor is, majdnem egy üveggel 🙂 A megmaradt bort, természetesen a süti készítése közben nyugodtan fogyasszátok el, már ha szeretitek.
Íme a recept:

Fl-C3-B3dni

Hozzávalók:

  • 3 ek. szilvalekvár
  • 1 tojássárgája

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 32 dkg vaj (vagy 26 dkg vaj és 6 dkg libazsír)
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 ek. fehérbor
  • csipet só

Diótöltelék:

  • 2 dl fehér bor (lehetőleg édes)
  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 6 dkg mazsola
  • 1/2 rúd vanília magjai
  • 2 tojássárgája

Máktöltelék:

  • 2 dl fehér bor (lehetőleg édes)
  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 6 dkg mazsola
  • csipet őrölt szegfűszeg
  • 3 dkg vaj
  • reszelt narancshéj (Én kihagytam)

Almatöltelék:

  • 1 dl fehérbor (lehetőleg édes)
  • 1 kg alma (kásásabb típusú)
  • 10 dkg cukor
  • csipet őrölt fahéj

Elkészítés:

A tésztához a lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, majd először 2 evőkanál bort, ha szükséges akkor még 1 evőkanál bort. Jól összegyúrjuk, majd alufóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe, míg elkészítjük a töltelékeket.

A diótöltelékhez a diót, mazsolát, cukrot összekeverjük, a tojássárgáját előkészítjük és a vanília magjait is kikaparjuk, előkészítjük. A bort felmelegítjük, majd a diós keveréket beleöntjük és összefőzzük egy kicsit. Hozzáadjuk a vaníliamagokat, majd a tojássárgáját, elkeverjük, félretesszük.

A máktöltelékhez a mákot elkeverjük a cukorral (Én kávédarálón a cukorral együtt daráltam meg a mákot), hozzáadjuk a mazsolát, szegfűszeget, vajat és a narancshéjat (Én kihagytam). A bort felmelegítjük, majd beleöntjük a mákos keveréket, kicsit összefőzzük. Félretesszük.

Az almatöltelékhez az almákat megpucoljuk, lereszeljük. A cukrot és a fahéjat előkészítjük. A bort felmelegítjük, beletesszük a cukrot, fahéjat és almát. Megpároljuk. Majd egy szűrőbe tesszük és hagyjuk lecsöpögni. Fakanállal segíthetünk neki egy kicsit.

Ennyi idő elég volt a tésztának, kivesszük a hűtőből, rúddá formáljuk, majd 5 egyforma részre osztjuk. Egy 28 cm-es kapcsos tortaforma (lehet tepsi is) alját sütőpapírral béleljük ki, az oldalát kenjük ki vajjal. Majd egy tésztadarabot nyújtsunk a tortaformánk méretére, és tegyük bele. Ez lesz az alja. Erre jön a diótöltelék, amit elsimítunk. Kinyújtunk megint egy tészta darabot, majd a diótöltelék tetejére igazítjuk óvatosan. Erre ráöntjük és elsimítjuk a máktölteléket. Jön a 3. tésztadarab kinyújtása, amit a máktöltelék tetejére helyezünk óvatosan. A szilvalekvárral megkenjük a tésztát, majd a 4. kinyújtott tésztadarabot rátesszük. A lecsöpögtetett almatölteléket rátesszük, majd az 5. egyben utolsó tésztadarabot is kinyújtjuk, és rátesszük az almatöltelék tetejére. Ez lesz a teteje. 1 tojássárgáját elkeverünk, majd a tészta tetejére kenjük. Előmelegített 150 fokos sütőben 1 1/2 órát sütjük. Hagyjuk a formában teljesen kihűlni, majd levesszük róla a tortaforma oldalát. Egy tortatálra helyezzük át óvatosan, de hagyhatjuk a tortaforma alján is. Másnap szeletelhető a legszebben és napokig friss marad. Én hűtőben tároltam.

Tipp: a kinyújtott tésztát legkönnyebben úgy tudjuk a tortaformába helyezni, ha a nyújtófára feltekerjük és úgy tesszük a töltelékre, mivel elég vékony a tészta.

Jó étvágyat!

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?