Isteni finom, házilag készített, Nassoló Naplopó által, olyan, mint a régi, tehát retro. Én nem emlékszem milyen a régi, de tény, hogy a most kapható boltinál ez sokkal-de-sokkal finomabb. Az elkészítése sem egy nagy dolog, csak összegyúr-pihentet-kiszaggat-megsüt-csokiba márt 🙂 Elfogyni pedig pillanatok alatt fog. Ajándéknak is kitűnő, karácsonykor Én szép kis csomagocskát készítettem belőle.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 vanília rúd magjai
- csipet só
- 3 tojássárgája
- 1 tk. sütőpor
Mártás:
- 10 dkg csokoládé
- kevés olaj
Elkészítés:
A lisztben elmorzsoljuk a vajat. A cukort a vaníliamagokkal összekeverjük, majd a vajas liszthez keverjük. Beletesszük a tojássárgáját, a sütőport és a sót, majd összegyúrjuk. Addig kell gyúrni, míg összeáll. Nem kell hozzá adni semmi mást (nekem könnyen és gyorsan összeállt). Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe 30 perce pihenni. Lisztezett felületen kinyújtjuk 1/2 cm vastagságúra, majd egy pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A közepükből is kiszúrunk egy kis kört (nálam a habroló forma kisebb oldala). A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk, míg a tészta el nem fogy.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymástól egy kis távolságot tartva, mert sülés közben nőnek. Előmelegített sütőben (kb. 180 fok) 10-12 perc alatt megsütjük. NEM szabad megbarnulniuk!
A csokoládét felolvasztjuk kevés olajjal, ha tűznél csináljuk, ha gőz fölött, akkor nem kell olaj. Majd a karikák alját belemártjuk a csokiba és sütőpapírra tesszük a csokis felükkel lefelé. Hagyjuk a csokit megdermedni, érdemes tálcára tenni, mert akkor a hűtőbe is be lehet tenni. Ha megdermedt a csoki, könnyen fel lehet szedni a papírról. Isteni finom, puha, omlós vaníliás karika 🙂
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai