Macskaszem, ez az a sütemény, melyet imádok, még is csak egy évben egyszer készítem, kötelezően karácsonyra. Persze eszem év közben is, csak akkor Nagymamám készíti 🙂 Ebből a mennyiségből 6 rúddal lesz, de olyan gyorsan fog elfogyni, hogy észre sem veszitek. Nálam legalábbis így történik, hiszen képes vagyok egy rudat megenni egy-ültő helyemben 🙂 De hagyok azért a vendégseregnek is.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 45 dkg liszt
- 6 tojássárgája
- 25 dkg vaj
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 1 dl tej
Krém:
- 2 ü. meggy (fagyasztottból kb. 1 kg)
- 30 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- 6 tojásfehérje
- kevés zsemlemorzsa (a meggy alá)
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral egy kis tálba tesszük, a langyos tejjel felöntjük, majd hagyjuk felfutni. A lisztet a vaníliás cukorral elkeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, kicsit összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk. Összegyúrjuk, ha szükséges egy kevés tejet adhatunk még hozzá.
6 részre osztjuk és 30 percig pihentetjük, hagyjuk kelni. Egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megszórjuk a szélét zsemlemorzsával (felszívja a meggy levét), kirakjuk a meggyel és kétszer betekerjük úgy, hogy a közepén 2 cm-es sáv maradjon, amibe a diótölteléket tesszük.
A darált diót és porcukrot összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan összekeverjük a cukros dióval. A diós tölteléket elosztjuk a 6 előkészített rúd középső sávjában. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, porcukorral megszórjuk, majd kb. 1-1,5 centis szeletekre vágva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
A tésztába nem kell cukor? Éva
Kedves Éva!
A tésztába annyi cukor kell, amit az élesztőhöz teszel, és a vaníliás cukor, de az bele is van írva.
Több nem kell bele, a töltelék és a tetejére szórt porcukor elég édessé teszi.
Üdv:
Zsuzsi
Én még sosem ettem vagy készítettem, mindig csak csodálom a blogokon. Szóval megér egy próbát? ;-))
Nagyon nagy hiba, hogy még nem ettél 🙂 Itt az alkalom, hogy elkészítsd, utána biztosan fogod még készíteni, nem csak csodálni fogod 🙂