“Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.

Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki,
míg az őrlő pergeti.”

Egy újabb fánk, ezúttal a Cseh fánk, amit Én Tarkedlinek hívok, de van aki Talkedlinek hívja. Bárhogy is legyen, az elkészítése nem nehéz, kis időt rá kell szánni, mivel élesztős, de nagyon finom. Sütni pedig egyszerűbb, mint a Szalagos fánkot, hiszen nem kell nyújtani-szaggatni. Arra azért érdemes figyelni, hogy alacsony lángon süssük, hogy a belseje is átsüljön. Nagyon szép lukacsos szerkezetű lesz.
Íme a recept:

Tarkedli
Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1/2 l langyos tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
  • lekvár a tálaláshoz

Elkészítés:

A lisztet egy tálba tesszük, majd a közepébe mélyedést készítünk. 2 dl langyos tejet öntünk a mélyedésbe, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, 2 kiskanál cukrot szórunk rá, majd hagyjuk kelni. A megkelt kovászhoz hozzáadjuk a maradék cukrot, a tojássárgáját (csak a sárgáját!), a csipet sót és a maradék tejet. Egy fakanállal elkeverjük, majd a fakanállal, vagy géppel dagasztjuk, kb. 10-15 percig. Akkor jó, ha elkezd hólyagosodni. Letakarjuk, meleg helyen hagyjuk kelni 45 percig. A tészta nokedli sűrűség lesz.
A tojásfehérjét habbá verjük, majd a megkelt tésztához keverjük. A tészta nokedli sűrűség lesz.
Az olajat egy serpenyőben megmelegítjük, majd takarék lángra tesszük. Egy kis tálba olajat öntünk, ebbe fogjuk a kanalat minden egyet szedés előtt mártani, így a tészta nem ragad rá.
A meleg olajba, egy olajozott evőkanállal fánkokat szaggatunk. Vigyázzunk, mert sülés közben kicsit megnőnek. Lassú tűznél mindkét oldalát megsütjük. Akkor jó, ha a képen látható szép színt kapja.
Hirtelen sütésnél is ilyen szép színe lesz, de a közepe nyers marad!
Papírtörlőre kiszedjük a megsült fánkokat, hogy a felesleges olajat felszívja.
Ha minden fánk kész, porcukorral megszórjuk (a cukrot egy idő után magába szívja, de nem kell újra cukrozni), lekvárral kínáljuk.

Jó étvágyat!

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

One Comment

Vélemény, hozzászólás?