Már a 5. blogkóstolásnál tartok és nagyon élvezem, bár mindig az utolsó pillanatban sikerült elkészülnöm. Nem volt ez most sem másként, de remélem még nem késtem el, hiszen 27-e van 🙂
A Blogkóstoló háziasszonya Konyhalál. Az Ő sorsolása alapján jutottam el, bár már nézelődtem nála máskor is, Szani konyhája-ban 🙂 Egy olyan ételt választottam, ami kitűnő fogásnak bizonyult a Bableves után. Volt már egy időben, hogy mindenhol erről lehetett olvasni, hiszen mindenki Pupusas lázban égett. Na Én akkor nem, de most pótoltam. A recept egyszerű, gyors, finom. Megéri elkészíteni, szerintem reggelire is beválik. Rögtön dupla adagot készítettem, ennek megfelelően írom le a mennyiségeket, szóval, ha kevesebbet szeretnétek, felezzétek meg. De megéri elkészíteni a 12 db-ot, mert gyorsan elfogy.
Íme a recept:
Hozzávalók 12 db-hoz:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 2 teáskanál só
- 1 cs. sütőpor
- 1 dl olaj
- kb. 2,4 dl víz (annyi, hogy a tészta összeálljon)
Töltelék:
- 1 nagy doboz tejföl (nekem a nagy doboz 3/4-e kellet)
- 20 dkg gépsonka
- 20 dkg trappista sajt
- 1 nagy fej lilahagyma
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A lisztet, sót, sütőport elkeverjük. Beleöntjük az olajat, kevés vizet és elkezdjük összegyúrni. Addig adagoljuk hozzá a vizet, ameddig a tészta össze nem áll. Ha összeállt, nyújtható, akkor félretesszük pihenni, míg a tölteléket elkészítjük.
A gépsonkát, sajtot és a lilahagymát kis kockákra vágjuk. Egy tálba halmozzuk, rátesszük a tejfölt, sózzuk ízlés szerint, majd összekeverjük. Ezzel kész is a töltelék.
A tésztát 12 részre osztjuk, lehetőleg egyformára :), majd kerek lappá nyújtjuk (liszt nem kell alá!). Mindegyik közepébe halmozunk a töltelékből, elosztjuk rajtuk, majd a két szélét egymásra hajtjuk, összenyomkodjuk, a végeit is. Kicsit a kezünkkel megnyomkodjuk, hogy a töltelék eligazodjon benne, mindenhova jusson.
Egy teflon serpenyőt felforrósítunk (olaj nélkül!) majd beletesszük a pupusast. 3-4 percig lassú tűzön sütjük az egyik oldalát, majd átfordítjuk és megsütjük a másik oldalát is 3-4 perc alatt. Ennyi idő alatt lassú tűznél, megsül a tészta. Ha kifolyna a tejföl, akkor azt gyorsan töröljük le, hogy ne égjen meg és ne füstöljön, de ha jól összeillesztjük a tésztát, nem lesz ilyen gondunk.
Megjegyzés: a töltelék nem szentírás, tehát kedvünk szerint változtathatjuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
Szani
Nagyon szuper lett! Köszönöm a bizalmat! 🙂 Üdv.: Szani
Gyáfrás Zsuzsi
Én köszönöm a szuper receptet 🙂 Üdv: Zsuzsi