És igen, elkészült újra. 2010-ben azaz 4 évvel ezelőtt késztettem először. Arra emlékszem, hogy nagyon finom lett 🙂 Most újra elkészült, megtaláltam az akkori receptemet is, amit egy szekrénybe elrejtett sok-sok gyűjtemény között várta sorsát. Egyszer hozok egy bejegyzést arról is, hogy mennyi receptem van, de tényleg majd csak egyszer 🙂 
Amiért most viszont újra elkészült ezt a finom lagzis sütemény, az egy lagzi apropója. Megtiszteltetés ért, mert felkért egy ismerősöm ismerőse, tehát számomra idegen (eddig), hogy a májusban tartandó lagzijukra készítsek süteményeket. Nagy örömmel vállaltam a felkérést. Az egyik sütemény az Őszibarack, amit szeretne. Így most hétvégén a névnapi ebédemre teszteljem, hogy sikerül-e elkészítenem, és persze felírtam a fontos adatokat is. Pl.: mennyi lesz egy adagból, kb. hány dekás egy darab stb. Ezeket most igazi barack méretűre gyártottam, na jó annál egy kicsivel kisebbek, de a lagzira lehet, hogy még kisebbek lesznek, hogy tényleg falatok legyenek. De ezt persze majd eldönti Móni, a megrendelő 🙂 Sajnos nem volt olyan levelem, ami nem mérgező, így lemaradt a díszítésről, de azt úgysem ettük volna meg 😛
Íme a recept:

25C5-2590szibarack1

Hozzávalók:
Tészta:

  •  75 dkg liszt
  • 3 ek. liszt
  • 20 dkg zsír (lehet vaj is, csak akkor keményebb lesz)
  • 30 dkg cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tej

Töltelék:

  • a tészta kikapart belseje
  • 20 dkg vaj
  • 2 ek. porcukor
  • 2 ek. kakaópor
  • 1/2 dl rum vagy rumaroma
  • tej

Díszítés:

  • málnaszörp (piros ételfesték)
  • mandula aroma (zöld ételfesték)
  • kristálycukor
  • buxus levél vagy valamilyen más nem mérgező növény levele

Elkészítés:

A tojássárgáját elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, zsírt, tejet és kikeverjük. A 3 evőkanál lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzákeverjük a masszához. Hagyjuk egy órát állni szobahőmérsékleten. Majd a 75 dkg liszttel összegyúrjuk. Elég lágy tésztát kapunk, de ha nagyon lágy lenne, dolgozzunk még bele kevés lisztet (nekem is kellet 2 maréknyi). Majd diónyi nagyságú golyó párokat formálunk a tésztából, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire teszünk, egymástól távol, mert sülés közben nőni fog. Nem kell ellapogatni, majd sütés közben saját maga elterül. A sütőt előmelegítjük, majd mérsékeljük a tüzet és folyamatosan szemmel tartva megsütjük. Pár perc alatt kész.
Nekem gázsütőm van, nem tudom hány fokon sütöttem. Teljesen takarékra vettem, úgy tettem be a tepsit, és folyamatosan néztem. Nem szabad megbarnulnia. Mikor a teteje már szilárd volt, szép sárga színű, de persze még puha, úgyhogy óvatosan, akkor megnéztem az alját, ha ott már szép pirult volt, ki is vettem.
Melegen egy kiskanál segítségével kikaparjuk a tészta belsejét. Vigyázat FORRÓ! Hidegen törni fog, így próbáljuk meg melegen kikaparni. Félretesszük.

A kikapart tésztát kézzel elmorzsoljuk. A kakaóport és a porcukrot elkeverjük benne. A vajat felolvasztjuk, kicsit hűtjük, majd morzsához keverjük. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy kenhető masszát kapjunk, a rummal ízesítjük. Ezzel a masszával megtöltjük a tésztákat. Majd párosítjuk őket.

A díszítéshez előkészítjük a hígítatlan málnaszörpöt, mandula aromát és a kristálycukrot. A barack mindkét oldalát a málnaszörpbe mártjuk, majd a mandula aromával megfestjük. Az ujjunkat belemártjuk és csíkokat rajzolunk. KESZTYŰ használata ajánlott. A kristálycukorban meghempergetjük és kész is van. Ha van buxus levelünk akkor azzal díszíthetjük még tovább.

Jó étvágyat!

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?