Láttam a minap a zöldségesnél a gyönyörű friss áruk között medvehagymát. Nagyon szépen zöldellt, egyáltalán nem volt fonnyadt, friss volt. Gondoltam készíteni kellene valamit belőle, bár még sosem kóstoltam milyen. Jelentem nagyon finom! 🙂 Gyorsan ki is találtam, hogy pogácsába fog kerülni. Ekkor a jól bevált helyre mentem receptért, Gáborhoz. Így megint az ApróSéfről hozok egy receptet. Kicsit időigényes, mivel hajtogatott pogácsa, de a végeredmény kárpótol minden percért. Gyönyörű leveles pogácsa lett belőle, ami nem csak finom, de szép is. Nézzétek csak meg a képet jól, és máris el készítitek Ti is.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 ek. só
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- 3/4 pohár tejföl (a nagy pohár tejfölből)
- 50 ml tej
- 1 csipet cukor
- 2,5 dkg élesztő
Medvehagymás kencéhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg medvehagyma
Kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés:
A lisztet tálba tesszük, a margarinnal elmorzsoljuk. Beletesszük az összes többi hozzávalót, majd összegyúrjuk. A tejfölt kanalanként adjuk hozzá, hogy lássuk kell-e még bele. Ha túl lágyra sikerült a tészta kevés liszttel tehetünk hozzá. Tálba tesszük, fóliával lefedjük, 1 órára a hűtőbe tesszük.
A medvehagymás kencét közben elkészítjük. A medvehagyma szárát eltávolítjuk, így marad 5 dkg szár nélküli levelünk, ennyire lesz szükségünk. Apróra daraboljuk. Legegyszerűbb úgy, hogy 4-5 levelet egymásra teszünk, négyfelé vágjuk, összefogjuk, félbehajtjuk és apróra daraboljuk. Így kis majdnem kockákat kapunk. A vajat megolvasztjuk, de nem teljesen folyósra, csak annyira, hogy a medvehagymát el tudjuk keverni benne. Az összedarabolt medvehagymát a vajjal jól elkeverjük, félretesszük.
A tésztát (ha letelt az 1 óra) kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen 5mm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kencénk felével, majd az alsó részt felhatjuk a középére. Megkenjük a kencével, a felső részt ráhajtjuk. Megint megkenjük a kencével, jobb oldalról behajtjuk, megkenjük a kencével és ráhatjuk a másik oldalt. Letakarjuk egy konyharuhával és 30 percig hagyjuk pihenni.
Újból kinyújtjuk, majd most kence nélkül hajtogatjuk. Felülről, alulról, jobbról, balról. 30 percet ismét pihentetjük konyharuha alatt.
Az pihentetés után kinyújtjuk ujjnyi vastagra, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Próbáljuk meg úgy szaggatni, hogy minél kevesebb leeső rész legyen, nem baj, ha nem szabályos kör alakú. A leeső részeket összeillesztjük, kicsit kinyújtjuk. Semmiképpen ne gyúrjuk össze. Csak tegyük egymás mellé a leesett részeket, kicsit tömörítjük majd nyújtsuk ki, és szaggassuk ki úgy, hogy ne legyen leeső rész.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tojás felverjük, megkenjük a pogácsát tetejét, majd 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük őket.
Jó étvágyat!