Szeretitek a karfiolt? Akkor szeretni fogjátok ezt a levest. Nagymamám mindig így készíti, Én is így készítem. Ennél finomabbat még nem ettem, persze elfogult vagyok 🙂 Fogyaszthatjuk tejföllel és tejföl nélkül, ki hogy szereti. Sőt bele is főzhetjük a tejfölt, bár Én úgy nem szeretem. A recept nagyon egyszerű, nem kell hozzá sok minden és fagyasztott zöldségekből is megállja a helyét.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol (1 kg-os)
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 karika karalábé
- 1 karika zeller
- 1 közepes burgonya
- 1 dl olaj
- 1 ek. liszt
- ízlés szerint só
- 1 késhegynyi fehér bors
- 1 késhegynyi fekete bors
- 1 ek. pirospaprika
- 2,5 l víz
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk tetszés szerint, a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A karfiolt érdemes lecsöpögtetni, hogy ne pattogjon az olaj 🙂
Az olajat felhevítjük egy fazékban, majd a karfiolt belerakjuk és kevergetve, vigyázva, hogy ne égjen meg, kicsit megdinszteljük. Hozzátesszük a szintén lecsöpögtetett zöldségeket, keverünk rajta párat, majd félrehúzzuk a tűzről. Rászórjuk a lisztet, pirospaprikát, borsokat, ízlés szerinti sót (később még sózzuk). Összekeverjük, majd felöntjük a vízzel és felforraljuk. Vigyázzunk a forralással, mert felhabzik és gyorsan kifut. Mikor felforrt, mérsékeljük a lángot, hogy csak szépen főljön. Addig főzzük, míg minden szépen megpuhul benne. Néha óvatosan megkeverjük, de vigyázzunk, hogy a karfiolt ne törjük szét. Megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk.
Melegen tányérba szedjük 1-2 ek. tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat!
Viktor
Nálunk tejfölt nem raknak rá, de amúgy nagyon finom és valószínűleg egészséges leves.
Gyáfrás Zsuzsi
Én sem tettem eddig rá, de most megkóstoltam és finom így is 🙂