Szeretitek a karfiolt? Akkor szeretni fogjátok ezt a levest. Nagymamám mindig így készíti, Én is így készítem. Ennél finomabbat még nem ettem, persze elfogult vagyok 🙂 Fogyaszthatjuk tejföllel és tejföl nélkül, ki hogy szereti. Sőt bele is főzhetjük a tejfölt, bár Én úgy nem szeretem. A recept nagyon egyszerű, nem kell hozzá sok minden és fagyasztott zöldségekből is megállja a helyét.
Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol (1 kg-os)
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 karika karalábé
  • 1 karika zeller
  • 1 közepes burgonya
  • 1 dl olaj
  • 1 ek. liszt
  • ízlés szerint só
  • 1 késhegynyi fehér bors
  • 1 késhegynyi fekete bors
  • 1 ek. pirospaprika
  • 2,5 l víz

Elkészítés:

A zöldségeket megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk tetszés szerint, a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A karfiolt érdemes lecsöpögtetni, hogy ne pattogjon az olaj 🙂
Az olajat felhevítjük egy fazékban, majd a karfiolt belerakjuk és kevergetve, vigyázva, hogy ne égjen meg, kicsit megdinszteljük. Hozzátesszük a szintén lecsöpögtetett zöldségeket, keverünk rajta párat, majd félrehúzzuk a tűzről. Rászórjuk a lisztet, pirospaprikát, borsokat, ízlés szerinti sót (később még sózzuk). Összekeverjük, majd felöntjük a vízzel és felforraljuk. Vigyázzunk a forralással, mert felhabzik és gyorsan kifut. Mikor felforrt, mérsékeljük a lángot, hogy csak szépen főljön. Addig főzzük, míg minden szépen megpuhul benne. Néha óvatosan megkeverjük, de vigyázzunk, hogy a karfiolt ne törjük szét. Megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk.

Melegen tányérba szedjük 1-2 ek. tejföllel kínáljuk.

Jó étvágyat!

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?