Egyszerű, gyors, és nagyon-nagyon finom. Eddig is imádtam a karfiolt, de most már szavakat sem találok rá, hogy mennyire szeretem <3 Ez eddig a legfinomabb krémleves, amit ettem, pedig már készült pár féle krémleves a konyhámban 🙂 A legjobb ebben a receptben, hogy készíthető akár sárgarépával vagy brokkolival, karfiol helyett. Persze ne éri meg 🙂Íme a recept:
Leveshez:
- 50 dkg karfiol
- 30 dkg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 ek. olaj
- 4,5 dl tej
- 8 dl húsleves
- 15 dkg sajt (trappista vagy edami)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt, fehér bors
Sajtos pirítóshoz:
- 3 szelet teljes kiőrlésű rozs kenyér
- reszelt sajt
Elkészítés:
A leveshez a burgonyát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát és fokhagymát szintén megpucoljuk, majd apróra vágjuk. Az olajon a vöröshagymát és a burgonyát kb. 5 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és további 1 percig pirítjuk. Beletesszük a karfiolt, felöntjük a tejjel és a húslevessel, majd kis lángon, lassan felforraljuk. Kb. 25 percig főzzük, vagy amíg minden megpuhul. Egy botmixerrel pürésítjük, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. A reszelt sajtból egy keveset félreteszünk a díszítéshez és a pirítóshoz, a többit a levesbe keverjük. Addig melegítjük tovább a levest, míg a sajt elolvad.
A pirítóshoz a kenyeret csíkokra vágjuk, megszórjuk a sajttal, majd 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 10 perc alatt megpirítjuk a kenyeret.
Tálalásnál egy mély tányérba szedünk a levesből, kevés reszelt sajtot halmozunk rá, majd a sajtos pirítóssal jóízűen elfogyasztjuk.
Jó étvágyat!
A recept forrása: A világ kedvenc ételei: Sütés-főzés tejtermékekkel