Egyszerű, gyors, és nagyon-nagyon finom. Eddig is imádtam a karfiolt, de most már szavakat sem találok rá, hogy mennyire szeretem <3 Ez eddig a legfinomabb krémleves, amit ettem, pedig már készült pár féle krémleves a konyhámban 🙂 A legjobb ebben a receptben, hogy készíthető akár sárgarépával vagy brokkolival, karfiol helyett. Persze ne éri meg 🙂Íme a recept:
Karfiol krémleves

Karfiol krémleves1Hozzávalók:

Leveshez:

  • 50 dkg karfiol
  • 30 dkg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 ek. olaj
  • 4,5 dl tej
  • 8 dl húsleves
  • 15 dkg sajt (trappista vagy edami)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint őrölt, fehér bors

Sajtos pirítóshoz:

  • 3 szelet teljes kiőrlésű rozs kenyér
  • reszelt sajt

Elkészítés:

A leveshez a burgonyát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát és fokhagymát szintén megpucoljuk, majd apróra vágjuk. Az olajon a vöröshagymát és a burgonyát kb. 5 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és további 1 percig pirítjuk. Beletesszük a karfiolt, felöntjük a tejjel és a húslevessel, majd kis lángon, lassan felforraljuk. Kb. 25 percig főzzük, vagy amíg minden megpuhul. Egy botmixerrel pürésítjük, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. A reszelt sajtból egy keveset félreteszünk a díszítéshez és a pirítóshoz, a többit a levesbe keverjük. Addig melegítjük tovább a levest, míg a sajt elolvad.

A pirítóshoz a kenyeret csíkokra vágjuk, megszórjuk a sajttal, majd 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 10 perc alatt megpirítjuk a kenyeret.

Tálalásnál egy mély tányérba szedünk a levesből, kevés reszelt sajtot halmozunk rá, majd a sajtos pirítóssal jóízűen elfogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Karfiol krémleves 1

Karfiol krémleves 2

Karfiol krémleves 3

Karfiol krémleves 4

Karfiol krémleves 5

Karfiol krémleves 6A recept forrása: A világ kedvenc ételei: Sütés-főzés tejtermékekkel

Vélemény, hozzászólás?