Időigényes, de megéri. Nagyon megéri! Eleve dupla adagot készítettem belőle, ami 8 személynek kellett volna, hogy elég legyen, de mi két étkezés alkalmával (első nap vacsora, második nap ebéd) elfogyasztottuk, pedig csak ketten vagyunk 🙂 Kicsit változtattam az eredetihez képest, mivel történt ugyanis, hogy zsázsa helyett zsályát vettem, persze akkor jöttem rá, mikor már beletettem 🙂 és nem kaptam sehol sem póréhagymát, így újhagymát tettem bele. A chilit pedig nemes egyszerűséggel kihagytam. A hozzávalókat 8 főre adom meg, de nyugodtan felezhetőek, bár nem éri meg 🙂 Kétféle ízesítéssel lehet fogyasztani. Párom édes paradicsomszósszal ette, Én tejföllel. Mindkettőt érdemes kipróbálni. Íme a recept:
Hozzávalók 8 személyre:
- 20 dkg reszelt sajt (cheddar)
- 4 dkg vaj
- 4 ek. víz
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 24 dkg búzadara (gríz)
- 8 tojás
- 1 csipet só
- 2 ek. olaj
Töltelék:
- 30 dkg gomba
- 2 paradicsom
- 2 sárgarépa
- 2 póréhagyma vagy 4 újhagyma
- 10 dkg húsos szalonna
- 50 dkg darált csirkehús
- 1 kk. morzsolt bazsalikom vagy 3 dkg friss bazsalikom
- 1 kk. morzsolt zsálya vagy 5 dkg vízitorma (zsázsa)
- 2 kicsi piros chili paprika (elhagyható)
- 20 dkg krémsajt
- 1 tojás (ha úgy látjuk, lehet 2 is)
- 1 kk. só
- ízlés szerint bors (fekete, fehér)
- 2 ek. olaj
Paradicsomszósz:
- 1 l paradicsomlé (házi)
- 1 csipet só
- 5 ek. cukor (ízlés szerint)
- 1 fakanálnyi lisztből készült rántás
Elkészítés:
A tésztához a lisztet elkeverjük a búzadarával és a csipet sóval. Közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az olajat, majd villával fokozatosan beledolgozzuk a lisztet. Mikor már nem keverhető, akkor kézzel összegyúrjuk. Kb. 10 perc alatt simára, ruganyosra dagasztjuk. Félretesszük, míg elkészítjük a tölteléket.
A gombát, paradicsomot és sárgarépát apró kockákra vágjuk. A hagymát elkarikázzuk. A húsos szalonnát is kockákra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, majd a felaprított zöldségeket 10 perc alatt megpároljuk. Kitesszük egy tálba, majd ugyanabban a serpenyőben a szalonnát kicsit megsütjük, csak annyira, hogy elkezdjen kisülni a zsír belőle. Mikor ez megtörténik, rögtön beletesszük a darált húst és megpirítjuk. A zöldségekhez keverjük. Ha friss fűszerrel dolgozunk, felaprítjuk és mozsárban durvára zúzzuk a kimagozott chili paprikával együtt. Hozzáadjuk a töltelékhez, sózzuk-borsozzuk. A tojást és krémsajtot is belekeverjük.
A tésztát kinyújtjuk. Itt, ha dupla adaggal dolgozunk, érdemes két részletben kinyújtani. Tehát a tészta felét kinyújtjuk és 9 felé vágjuk. Eloszlatjuk rajta a fele tölteléket, majd felcsavarjuk és egy tűzálló tálba tesszük (nálam jénai). A maradék tésztával ugyanígy járunk el. A tekercsek alá öntünk 4 evőkanál vizet. A vajat apró darabokban a tekercsek tetején elosztjuk, majd a sajtot rászórjuk. Fóliával letakarjuk.
200 fokra előmelegített sütőben 20 percig fóliával letakarva sütjük. Majd a fóliát levéve addig sütjük, míg szépen megpirul (kb. 20 perc).
Elkészítjük a paradicsomszószt. A paradicsomlét egy lábasba öntjük, csipet sóval ízesítjük, felforraljuk. Közben a rántást elkészítjük. Kevés olajat hevítünk, majd 1 fakanálnyi lisztet elkeverünk benne, 1-2 percig folyamatos keverés mellett főzzük. A közben felforrt paradicsomléhez öntjük és elkeverjük (lehetőleg csomómentesen). A cukorral édesítjük. Itt mindenki ízlése szerint adagolja a cukrot.
Tálaláskor a tejföllel vagy paradicsomszósszal kínáljuk.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Töltött tészták
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai