Igaz, nagyon meleg van, de megéri a sütőt begyújtani. Aki szereti a póréhagymát, annak kötelező ez a finomság. Pite, de még is főétel, hiszen sós. A legnagyobb baj vele, hogy egy pite kevésnek bizonyult nálunk, pedig csak ketten vagyunk 🙂 Eredetileg Caerphilly sajtot ír a recept, de mivel Én ilyet nem találtam, sima trappistával helyettesítettem. A recept Nagy-Britanniából, pontosan Walesből származik. Tudtátok, Wales nemzeti szimbóluma a póréhagyma?! Tudják, mi a jó 🙂 A recept nem bonyolult, bárki elkészítheti. Ha nem kaptok póréhagymát, akkor újhagymával is helyettesíthetitek. De az íze miatt, ajánlom a póréhagymát. Én imádom!

Íme a recept:

Póréhagymás-sajtos pite

Póréhagymás-sajtos pite1Hozzávalók:

Tészta:

  • 22 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg reszelt trappista sajt (eredetileg Caerphilly)
  • kb. 5 ek. víz (függ a liszt minőségétől)
  • 1 ek. tej (kenéshez)

Töltelék:

  • 45 dkg póréhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 18 dkg reszelt trappista sajt (eredetileg Caerpihilly)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 1,5 dl víz

Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, belekeverjük a csipet sót, majd a vajjal elmorzsoljuk. A sajtot hozzákeverjük, majd 3 evőkanál vizet teszünk bele. Ha szükséges még kanalanként teszünk hozzá vizet. Addig adagoljuk hozzá a vizet, míg puha tésztává összeáll. Szép gömbölyűre gyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük felhasználásig.

A töltelékhez a póréhagymát megtisztítjuk. Legkönnyebben úgy tudjuk, hogy hosszában ketté vágjuk, majd folyó víz alatt átmossuk úgy, hogy a rétegek közül is kimossa a víz a piszkot. Ezután lecsöpögtetjük, majd felszeleteljük. A vöröshagymát is megpucoljuk, félbevágjuk, majd megint félbe és így szeleteljük fel. De persze tetszőleges, ki hogyan szeleteli, a lényeg, hogy ne legyen túl vékony. Egy lábasba öntünk 1,5 dl vizet, majd ebbe tesszük a hagymákat. Lefedjük és 10-15 percig főzzük, néha megkeverjük, főként, ha nem kerámiabevonatos az edényünk 🙂 Ha kész leszűrjük, hogy ne legyen rajta víz, majd kihűtjük. A kihűlt hagymához keverjük a sajtot, sózzuk, borsozzuk.

A tésztát kivesszük a hűtőből. Előkészítjük a pite sütő formát. A tésztát kettéfelezzük, az egyiket akkorára nyújtjuk, hogy a piteformát kibélelhessük vele. A lelógó részt levágjuk. A tölteléket beleöntjük, egyenletesre eligazítjuk, majd a maradék tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. A tészta lelógó részét levágjuk, ebből szépséges faleveleket vágunk majd ki díszítésként. A tésztát könnyen összetudjuk tapasztani a szélén, ha kicsit bevizezzük. Egy fakanállal szép fodrosra díszítjük. A leesett tésztából faleveleket készítünk és vízzel a pite tetejére tapasztjuk. Tejjel megkenjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Melegen fogyasztjuk.

Kínálhatunk mellé tejfölt, de aki szeretne egy kis húst is enni, az mini fasírtgolyókkal is fogyaszthatja.

Jó étvágyat!

Póréhagymás-sajtos pite 1

Póréhagymás-sajtos pite 2

Póréhagymás-sajtos pite 3

Póréhagymás-sajtos pite 4

Póréhagymás-sajtos pite 5

Póréhagymás-sajtos pite 6Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Sütés-főzés tejtermékekkel

Vélemény, hozzászólás?