Készítettem tavaly már eperlekvárt Haas termékkel. Idén kipróbáltam a Dr. Oetker Dzsemfix szuper 3:1. Történt ugyanis, hogy megvettem (már szokás) a júniusi Nők Lapja konyha magazint és ez volt mellécsomagolva ajándékként. Mivel volt több, mint 1 kg eprem a hűtőben, megenni nem bírtam már 🙂 , fagyasztóban már 1,5 kg bent csücsül, várja a telet, így készült belőle dzsem. Azért dzsem, nem pedig lekvár, mert egyáltalán nem daraboltam, csak úgy ahogy van, egészben főztem meg 🙂 Ez lesz aztán a darabos eperdzsem! A recept egyszerű, a dzsemfixen leírtaknak megfelelően készítettem, bár most már tudom, hogy kevesebb cukor is bővel elég lett volna hozzá 🙂

Íme a recept:

Eperdzsem2

Eperdzsem1

Hozzávalók:

  • 1250 g eper tisztítva
  • 350 g cukor
  • 1 cs.  Dr. Oetker Dzsemfix szuper 3:1

Elkészítés:

Az eper szárát eltávolítjuk, a hibás eperszemeket kiválogatjuk, majd lemérjük, hogy 1250 g tisztított eprünk legyen. Ezután alaposan megmossuk, majd egy konyhai papírtörlőre tesszük, és teljesen megszárítjuk. Ha nagyon nagyok lennének az eperszemek, akkor daraboljuk össze (Én nem tettem)

Egy lábasba tesszük az összes hozzávalót, majd folyamatos keverés mellet felforraljuk. Forrástól számítva 1-3 percig főzzük, majd elzárjuk a gázt, a keletkezett habot leszedjük, majd alaposan elmosott, kifertőtlenített és teljesen megszáradt üvegekbe töltjük. Celofánt teszünk az üveg szájára, majd rácsavarjuk az üveg tetejét. Fejre állítjuk 5 percre. Ez azért kell, mert vákuum keletkezik, ez végi meg a romlástól. Hagyjuk a konyhapulton kicsit hűlni, majd mehet a kamrapolcra és várhatja a telet, amikor friss kenyérrel reggelire, jóízűen elfogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Eperdzsem 1

Eperdzsem 2

Eperdzsem 3

Eperdzsem

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?