Imádom a gombát, minden változatában, de félve készítettem el ezt az ételt. Féltem, hogy nem fog ízleni a gomba. A töltelékben biztos voltam 🙂 Ezért elkövettem egy hibát, kevés gombát vásároltam, szám szerint 6 db-ot. Kevésnek bizonyult, mert nagyon finom lett! Így Ti, ha kipróbáljátok ezt a receptet, legalább a duplájával kezdjetek neki, mert mi csak ketten voltunk, tehát 3-3 gomba jutott, ami kevés volt 🙁 🙂 Elkészíteni nem bonyolult, ráadásul gyorsan meg is van, így munka után, hétköznapi vacsorának is kiváló.
Íme a recept:
Hozzávalók 2 személyre:
- 6 gomba kalapja
- kevés vaj a tepsi kenéséhez
Töltelék:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 gomba szára
- 15 dkg húsos szalonna
- 3 ek. tejföl
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- kevés olaj
- ízlés szerint reszelt sajt
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, a szárát félretesszük. A gombafejekből a fekete lemezkéket kiszedjük óvatosan, hogy több helye legyen a tölteléknek (Én mindig eltávolítom, nekem nem tetszik). Megmossuk, majd papírtörlőn hagyjuk lecsöpögni.
Közben elkészítjük a tölteléket. A vöröshagymát, fokhagymát, gomba szárát megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk. A húsos szalonnát szintén kockákra vágjuk, nem túl nagyra, de nem is túl kicsire.
Az olajat felhevítjük, majd üvegesre pároljuk benne a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, összekeverjük, majd rögtön hozzáadjuk a szalonnát és a gombaszárát. Addig pároljuk, míg a szalonna kicsit megpirul. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd hozzákeverjük a tejfölt. Felforraljuk, majd addig főzzük, míg besűrűsödik.
Egy tepsit, jelent esetben jénait vékonyan kivajazunk, a gombafejeket beletesszük, majd a tölteléket eloszlatjuk a gombákon. Reszelt sajttal ízlés szerint megszórjuk. Alufóliával letakarjuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon, alsó-felső sütés 30 percig sütjük. Az idő letelte után a fóliát eltávolítjuk, a kisült levet leöntjük a gombáról. Ez úgy a legkönnyebb, ha kiszedjük a gombákat, majd kiöntjük a levet, visszatesszük a gombát. Fólia nélkül visszatesszük a sütőbe még 15 perce vagy amíg a sajt megpirul.
Sült burgonyával kínáljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai