Érik a szilva 🙂 Anyósomtól kaptunk is szilvát egy jó nagy szatyorral 🙂 Mikor meglátta a Párom, már tudtam is, hogy mire gondol. <3 Ki sem kellett mondani, hogy cobblert szeretne belőle 🙂 Nálunk ez már egy bevett szokás, hogy ha finom, friss gyümölcs van, akkor cobbler is készül belőle, na nem mindig, de a szilvánál ez nem lehetett másként. Elővettem a jól megszokott és bevált cobbler receptem, kicsit változtattam rajta, hogy biztosan elég legyen az 1 kg gyümölcshöz. Nálunk a cobbler mellé kötelező a vanília sodó, így azt is készítettem. Ti mivel fogyasztjátok a cobblert?
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 15 dkg vaj
- csipet só
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- kevés tej (amennyit a liszt felvesz)
Töltelék:
- 1 kg szilva tisztítva (mag nélkül)
- 1 ek. cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. őrölt szegfűszeg
- 2 ek. étkezési keményítő (liszt)
Tetejére:
- 2-3 ek. barna cukor (kristálycukor)
Elkészítés:
A tésztához a lisztet, cukrot, sót és sütőport összekeverjük. A vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojást, és annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Kanalazható kell, hogy legyen, nem gyúrni való. Fóliába csomagoljuk és hűtőben 1 órát pihentetjük.
A szilvát megtisztítjuk, kimagozzuk, majd tetszőlegesen feldaraboljuk. 1 kg tisztított szilvának kell lennie. Megszórjuk a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, összekeverjük, hogy mindenhol jól bevonja. Majd megszórjuk az étkezési keményítővel vagy liszttel és szinten összekeverjük.
Egy tűzálló tálat (nálam jénai) kivajazunk, beleöntjük a szilvát. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd egy evőkanállal szépen csipegetünk belőle, és a szilva tetejét kirakjuk vele. A barna cukorral megszórjuk. Ha nincs barna cukor, akkor jó a kristálycukor is.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje szépen megpirult, de persze, ha úgy látjuk, hogy még a tészta nem sült át, akkor süthetünk még rajta, csak akkor érdemes letakarni, hogy ne égjen meg.
Vaníliasodóval kínáljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai