Csoki-csoki-csoki, minden mennyiségben. Ez a világ legfinomabb csokitortája. A legjobb benne, hogy olyan csokival készíthető el, amilyennel szeretnétek. Én Milkával készítem, mindig 🙂 A tésztájában csoki van, a krémjében csoki van, a külsejére csokoládé kerül, és most a Párom szülinapi tortája lett, ezért készítettem rá csokoládéból szerszámokat (erről később). Kész csokoládémánia, de nem tehetek róla 🙂 Imádom a csokoládét. A tésztáját érdemes este megsütni, mert egy éjszakát állnia kell.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 10 csokoládé
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 5 tojás
- 7 dkg őrölt mandula
- 2 ek. kakaópor
- 8 dkg liszt
- 1 kk. sütőpor
Krém:
- 12,5 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 tojássárgája
- 5 dkg étkezési keményítő
- 2,5 dl tej
- 25 dkg csokoládé
- 20 dkg vaj
Tetejére:
- csokoládéreszelék
Elkészítés:
A tésztához valókat előkészítjük. Ha szükséges a mandulát ledaráljuk. Én egész mandulát veszek, és kávédarálóban ledarálom. A lisztet a kakaóporral és sütőporral elkeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük.
A sütőt előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A porcukrot, sót és tojássárgáját elkeverjük. A vajat hozzáadjuk, és jól elkeverjük. A csokoládét felolvasztjuk, majd apránként a vajas keverékhez keverjük.
A tojáshabhoz hozzákeverjük a mandulát és a lisztes keveréket. Majd belekeverjük a csokoládés keverékbe. Egy sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent, liszttel beszórt 24 cm-es (nálam 28-as) kapcsos tortaformába öntjük. Az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 40 percig sütjük. A sütés végén ellenőrizzük, hogy megsült-e. Egy hústűt beleszúrunk, ha tisztán jön ki, kész. Hagyjuk kicsit hűlni, majd eltávolítjuk a tortaformát. Rácson hagyjuk állni egy éjszakán át.
A krémhez a porcukrot, vaníliás cukrot, keményítőt és tojássárgáját elkezdjük összekeverni egy gőzölésre alkalmas tálban. Apránként hozzáöntjük a tejet, mindig elkeverve, hogy csomómentes legyen. Vizet forralunk és a tálat a gőz felé helyezzük úgy, hogy ne érjen bele a vízbe. Folyamatos keverés mellett sűrű krémmé verjük. Ha besűrűsödött hideg vízfürdőben, folyamatosan kevergetve kihűtjük.
A csokoládét felolvasztjuk, a vajat habosra keverjük. Apránként, felváltva a csokoládét és a kihűlt krémet a vajhoz keverjük.
A piskótát kétfelé vágjuk, de ha elég magas lett, tehát 24 cm-es formában sütöttétek, akkor háromfelé is lehet vágni. A krémmel megtöltjük, majd kívülről is bevonjuk a krémmel, a tetejét és az oldalát is. Csokoládéreszelékkel díszítjük az oldalát és a tetejét.
Nálam most csokoládé szerszámok kerültek még a tetejére.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai