Egy finom, laktató reggeli. Bár akár köretként is kínálhatjuk sült húsok mellé. Mi reggeli ettük, és állíthatom, hogy nagyon finom 🙂 Mint a nevében is benne van, Dániából származó étel. Ez egy hétvégére való reggeli, mivel az elkészítése nem öt perc. De ne ijedjen meg senki, nem nehéz elkészíteni, csak sütni 1 órát kell, és még elő is kell készíteni, ami kb. 20 perc 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók (4 főre):
- 60 dkg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 10 dkg szardellafilé
- 1/2 csokor petrezselyem
- 5 dkg vaj
- 2 dl habtejszín
- 5 ek. víz (vagy zöldségalaplé)
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint fekete, őrölt bors
- ízlés szerint őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Feltesszük sós vízben főzni, és forrástól számított 3 percig főzzük. Utána leszűrjük és lecsepegtetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra
A vöröshagymát megpucoljuk, finomra vágjuk. A szardellát lecsepegtetjük. 2,5 dkg vajat felolvasztunk egy serpenyőben, majd a hagymát 5 percig pirítjuk, míg megpuhul. Felaprítjuk a petrezselymet, majd a hagymához keverjük, félretesszük.
A burgonya felét egy hőálló tálba tesszük, a hagymát elosztjuk rajta. A szardellát szépen sorban elrendezzük rajta, majd a burgonya másik felét rátesszük.
A fokhagymát megpucoljuk és összenyomjuk. A tejszínt elkeverjük a vízzel vagy zöldségalaplével, a fokhagymával, borssal és szerecsendióval ízesítjük, majd ráöntjük a burgonyára. A megmaradt 2,5 dkg vajat rámorzsoljuk és az előmelegített sütőbe tesszük 50-60 percre, míg a burgonya szépen megpirul.
A sütőből kivéve azonnal fogyasztjuk.
Jó étvágyat!
Forrás: A világ kedvenc ételei – Sütés-főzés tejtermékkel
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai