Karácsonyi mákos és diós bejgli

A bejgli igazi karácsonyi desszert. Én személy szerint, mindig karácsonykor készítem, az év többi részében soha. Pedig máskor is megállja a helyét! De valahogy így alakult. Az idei évben, mikor végre fényképeztem is, persze, hogy nem sikerült tökéletesre, de hát kinek igen? Kezeket fel! 🙂 Kirepedt, pedig megszurkáltam sokszor, mégis kirepedt. Azért elfogy 🙂 A receptet Nagymamámtól kaptam, Ő pedig, hogy hol lelt rá, arra már nem emlékszik.

Íme a recept:

Karácsonyi mákos és diós bejgli2

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy zsír
  • 3 tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej vagy 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg cukor
  • csipet só

Máktöltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1,5 dl víz
  • 10 dkg mazsola

Diótöltelék:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 dl tej
  • 10 dkg mazsola

Elkészítés:

A tésztához, ha tejet használunk, akkor az élesztőt a cukorral elkeverjük, a tejjel felfuttatjuk. Ha tejfölt használunk, akkor csak egyszerűen belekeverjük a többi hozzávalóval a tésztába. Én most a tejjel felfuttattam, így ezt dokumentáltam.

A lisztet egy tálba mérjük és a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a felfuttatott élesztőt és egyneművé gyúrjuk. Kelesztőtálban vagy egy konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük 30 percet.

Közben elkészítjük a tölteléket, hogy legyen ideje hűlni. A máktöltelékhez a cukrot a vízzel felforraljuk. A mákot és a citromhéjat belekeverjük, egyet forralunk rajta, majd hagyjuk hűlni.

A diós töltelékhez a cukrot a tejjel felforraljuk, majd a diót és a vaníliás cukrot hozzákeverjük, hűlni hagyjuk.

A tésztát lisztezett felülre borítjuk és 4 felé vágjuk. Az első darabot kinyújtjuk 3-5 és a fele máktölteléket elkenjük rajta, de nem teljesen a széléig. Megszúrjuk a mazsola felével. A két szélét kicsit felhajtjuk, így nem fog a töltelék kifolyni. Majd felülről vagy alulról, ahogy jobb, feltekerjük. Így járunk el a megmaradt máktöltelékkel is és a dió töltelékkel is. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a rudakat, majd lekenjük tojással. Hagyjuk megszáradni, majd tojásfehérjével kenjük meg. Ezt is hagyjuk megszáradni, több helyen megszurkáljuk, legjobb egy kötőtűvel, de persze egy villa is megteszi, vagy esetemben hústű. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Ha kész hagyjuk kihűlni. Tilos letakarni! Felszeletve kínáljuk.

Jó étvágyat!

Karácsonyi mákos és diós bejgli1Karácsonyi mákos és diós bejgli 1Karácsonyi mákos és diós bejgli 2Karácsonyi mákos és diós bejgli 3Karácsonyi mákos és diós bejgli 4Karácsonyi mákos és diós bejgli 5Karácsonyi mákos és diós bejgli 6Karácsonyi mákos és diós bejgli 7

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?