40422-Nutella-Nuss-Nougat-creme-800-gr

Forrás: Google

Ma van a Nutella Világnapja! Tudtátok?

Mostanában elfogott a “nutella láz” így már több ízben hoztam nutellával készült finomságot. Ma nem finomságot hozok, hanem egy kis ismertetőt, történelmet a nutelláról. Segítségül a Wikipédiát találtam.

A Nutella egy olasz márkanév, egyfajta mogyorós, csokoládés krém. 1964-ben a Ferrero cég vezette be.

Nutella

Forrás: Google

Története:

Pietro Ferrero egy pékség tulajdonosa volt Alba városában, Olaszország mogyorótermesztéséről ismert vidékén. Termékének első, 300 kg-os, akkor még szilárd állagú adagját 1946-ban, Pasta Gianduja néven adta el. 1951-ben Supercrema névvel alkotta meg az édesség új, krémesebb változatát.
1963-ban Ferrero fia, Michele Ferrero azzal a szándékkal újította meg a Supercremát, hogy egész Európában ismert termék legyen. Módosította az összetételét és átkeresztelte Nutella névre. Az első Nutella-üveg 1964. április 20-án hagyta el a gyárat. A termék azonnal sikert aratott, és továbbra is széles körben népszerű.
Franciaországban Yves Daudigny szenátor javasolta a pálmaolaj adójának tonnánkénti 100€-ról 400€-ra való emelését. Mivel a pálmaolaj a Nutella egyik fő összetevője, így a médiában ezt „Nutella-adónak” nevezték.

A világ Nutella-napja február 5.

 

Az olasz posta 2014. május 14-én, a Nutella megjelenésének 50. évfordulójára bélyeget adott ki.

bélyeg

Forrás: Google

Hozzávalók:

A Nutella főbb összetevői: cukor, pálmaolaj, mogyoró, kakaó, tejpor és sovány tej. Az Egyesült Államokban szóját is tartalmaz. Sok országban mint mogyorókrém kerül forgalomba.

nutella_chibi_girl_by_debbyarts-d6ctpmx

Forrás: Google

Termelés:

A Nutellát több különböző létesítményben gyártják.

Olaszországban két üzem van: egy Albában és egy Sant’Angelo dei Lombardiban. Franciaországban Villers-Écallesben van üzeme, Németországban pedig Stadtallendorfban, ez 1956 óta üzemel. Közép-Európában Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában gyártják, valamint készül Törökországban is. A dél-afrikai piacra a varsói és a manisai üzemből termelnek. Észak-Amerikában a termelés Brantfordban zajlik, Ausztráliába és Új-Zélandra Lithgow-ban gyártják.

Forrás: Wikipédia

Nutella 1Hogy ne csak simán az üvegből egyétek a nutellát, most megmutatom, hogy én milyen finomságokat készítettem belőle idáig. Persze vannak még tervek 🙂

Nutellás napraforgó kalács

Napraforgó kalács1
Régi idők kedvence a bukta, lekvárral és most nutellával is töltve

Bukta1
Nutellás gombóc – mert a nutella megunhatatlan

Nutellás gombóc1
Legyező torta masnival

Legyez-C5-91-torta-masnival

De lehet így is fogyasztani:

nutella3

Forrás: Google

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?