Kicsit csendben voltam mostanában, nem igazán készült új finomság a konyhámban. Ilyen lett ennek a hónapban az utolsó két hete. Pihenővel telt, de tegnap már nem bírtam tovább. Muszáj volt valamit sütnöm, ami kelt tészta, hogy érezzem, milyen puha 🙂 Mostanában az egyik facebook csoportban mindenki ezt a kalácsot sütötte, kedvet kaptam hozzá én is. A recept pedig egy kedves, cafeblogos társamtól Rupáner-konyhától származik. Nála Fahéjas fátyol bögrésen néven található meg a recept, de nekem inkább legyező 🙂 Ezen viszont biztosan nem fogunk összeveszni, ugye?
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 púpos evőkanál cukor
- 2,5 dkg élesztő (vagy 1 cs. szárított élesztő)
- 1 tojás
- 38 dkg liszt
- 1 mokkáskanál só
Töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 6 evőkanál cukor
- 2 kiskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A tésztához először egy tálba (amiben majd a tésztát készítjük) tesszük a tejet, vajat és cukrot. Mikróban felmelegítjük, közben kivesszük megkeverjük, megnézzük elolvadt-e már a vaj. Ha igen, akkor kevergetjük és hagyjuk visszahűlni langyosra. Az élesztőt, ha friss belemorzsoljuk, elkeverjük, belekeverjük a tojást. A lisztet a sóval elkeverjük (ha szárított élesztőt használunk, azt most tesszük bele) és a tejes keverékbe öntjük. Egy fakanállal összekeverjük és 2-3 percig dagasztjuk, míg szépen elkeveredik. A tészta lágy lesz, ne ijedjünk meg, de ha szükséges adjuk még hozzá lisztet. Nekem még kellett 1 evőkanálnyi. A tészta tetejét liszttel meghintjük és letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük.
Bővel lisztezett felületre borítjuk, majd kinyújtjuk kb. 30-50 cm-es téglalappá. A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, a cukrot a fahéjjal összekeverjük. A kinyújtott tésztát megkenjük a vajjal (egy keveset hagyjunk a tetejére is), majd megszórjuk a fahéjas cukorral (ebből is hagyjunk a tetejére is). A tésztát 6 egyenlő darabba vágjuk a rövidebb oldala mentén.
Most jön egy kis nehézség, de nem vészes. A tésztacsíkokat egymásra kell pakolni. Én alányúltam az egyik végénél a kezemmel, a másik végénél egy spatulával, így emeltem egymásra a csíkokat és szépen eligazgattam.
Az így kapott tésztatornyot 6 felé vágjuk, 6 kockára. Egy püspökkenyér formát kivajazunk, majd élére állítva beletesszük a tésztát. A tetejét a maradék vajjal megkenjük, rászórjuk a félretett fahéjas cukrot, majd letakarva 40 percig kelesztjük.
Közben a sütőt 175 fokra előmelegítjük, majd a megkelt tésztát a sütőbe téve 25-30 perc alatt megsütjük.
Rácsra borítjuk, majd visszafordítjuk (vigyázat nagyon forró!), hogy a teteje legyen a teteje 🙂 és hagyjuk kicsit hűlni. Melegen elfogyasztjuk, de kihűlve is finom. Nálunk nem maradt belőle másnapra, pedig csak ketten voltunk rá 🙂
Jó étvágyat!
Megjegyzés: fahéj helyett kakaóval is elkészíthető, mindenki ízlésének megfelelően 🙂
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
János László
Nem igaz, én nem ezt sütöm.
Zsuzsi
De még sütheted, kedves János László 🙂
Üdv: Zsuzsi