Csípős mexikói csirke

Rászoktam a csípős ételekre, nem is tudom mikor használtam utoljára fekete vagy fehér borsot. 🙂 Áttértem a Cayenne borsra, ami ugye őrölt chilipaprika 🙂 Na ebben az ételben még a rendes chilipaprika is helyet kapott, nem csak az őrölt. Finom csípős íze lett, nem volt erős, viszont csípett rendesen 🙂 A készítése közben néha megijedtem, hogy hű, ezt bizony én nem fogom megenni, de aztán csak úgy faltam. Tudniillik én nem igazán szeretem a kaliforniai paprikát, na és mikor beleöntöttem a fehérborecetet, hát lett egy kis bukéja, de elfőtt 🙂 Szóval aki szereti a csípőset, mindenképpen próbálja ki, mert isteni finom, csípős lesz a végeredmény!

Íme a recept:

Csípős mexikói csirke2

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 fél filézett csirkemell (elvileg kb. 60 dkg, de az enyém 1 kg-os volt)
  • 1 nagy paradicsom
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál darált dióbél (eredetileg 1 dl dióbél)
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 zöld kaliforniai paprika (kihagytam, mert nem kaptam)
  • 2 jalapeno paprika (vagy chilipaprika, nálam chili)
  • 4 evőkanál olaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint Cayenne bors
  • 2 dl csirkealaplé vagy víz
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • pár csepp Tabasco szósz
  • 10 dkg érett Cheddar sajt (vagy Gouda)

Elkészítés:

A vöröshagymát, fokhagymát megpucoljuk. A paradicsomról a héjat eltávolítjuk. Legegyszerűbben úgy tudjuk, hogy a paradicsom alján egy keresztet vágunk, majd forrásban levő vízbe mártjuk, így könnyebben lejön a héja. A vöröshagymát és paradicsomot 4 felé vágjuk. Egy késes aprítóba tesszük a vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot, diót és pürésítjük, félretesszük.

A kaliforniai és chilipaprikát félbevágjuk, kimagozzuk, megmossuk, leszárítjuk. A kaliforniai paprikát 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a chilit apróra vágjuk. A csirkemellet is megmossuk, majd leszárítjuk.

2 evőkanál olajat egy lábasban felhevítünk, majd a csirkemellek mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk. Kivesszük a lábasból, sózzuk és Cayenne borsozzuk mindkét oldalát, félretesszük.

A maradék olajat a lábasba tesszük és a paprikákat 3 percig pirítjuk benne. Hozzáadjuk a paradicsomos-diós keveréket, majd további 5 percig pirítjuk. Ráöntjük a csirkealaplevet (vagy vizet), ízesítjük pár csepp Tabasco szósszal, sóval és Cayenne borssal, majd beletesszük a csirkemelleket és lefedve addig főzzük, míg a hús teljesen megfő. Közben kóstoljuk, ha szükséges még ízesítjük.

A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd a megfőtt csirkehúsra szórjuk, a gázt elzárjuk, lefedjük az edényt és hagyjuk, hogy a sajt ráolvadjon. Azonnal tálaljuk!

Párolt rizst kínálunk mellé köretnek.

Jó étvágyat!

Csípős-mexikói-csirke1Csípős mexikói csirke 1Csípős mexikói csirke 2Csípős mexikói csirke 3Csípős mexikói csirke 4Csípős mexikói csirke 5Csípős mexikói csirke 6

Recept forrása: A világ kedvenc ételei

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?