Újabb Hannah Swensen recept, hiszen újra hétfő van. Tudom-tudom, volt, hogy kimaradt, de nem mindig vagyok otthon hétvégén 🙂 Viszont most hozom a soron következőt az 1. részből, fogyasszátok egészséggel. Nagyon finom, ropogós, édes keksz. Tökéletes nassolni való és gondosan lezárt dobozban biztosan eláll egy ideig, ha megéri 😛 Nálunk biztosan nem fogja.
Íme a recept:
Hozzávalók kb. 40-50 db-hoz:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 8 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1/2 teáskanál reszelt citromhéj (nálam nemes egyszerűséggel kimaradt, mert nem volt)
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál citromsav (eredetileg borkősav)
- 1/2 teáskanál só
- 30 dkg liszt
- kristálycukor a hempergetéshez
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk mikróban, majd a kétféle cukrot belekeverjük, szoba-hőmérsékletűre hűtjük. A tojás belekeverjük, majd a vanília aromát, szódabikarbónát, citromsavat és sót (ha van akkor a citromhéjat is) belekeverjük alaposan. A lisztet apránként egy fakanállal beledolgozzuk, majd a tésztát egy fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük minimum 1 órára, de legjobb, ha több órára, akár egy éjszakára is.
Előkészítünk két tepsit, amit sütőpapírral bélelünk ki, ebben fogjuk váltogatva kisütni a kekszeket. A sütőt előmelegítjük 190 fokra (alsó-felső sütés). Egy kistányérba előkészítjük a kristálycukrot. A tésztából diónyi golyókat formálunk, majd a cukorban meghempergetjük. A sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól 6-7 cm-es távolságra. Egy spatulával lenyomkodjuk, hogy korongok legyenek belőle. Ha nagyon ragadna, akkor a spatulát olajozzuk, vajazzuk be. Ha megtelt a tepsink, tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 10-15 percig, én 12 percig sütöttem. Közben a másik tepsit készítsük elő sütésre. A kisült kekszeket elvileg a tepsiben kellene hagyni 2 percig, utána rácsra szedni, hogy teljesen kihűljön.
Én nem szoktam megvárni a 12 percet, kiveszem a sütőből, beteszem a másik tepsit, aztán egy szedőlapáttal, amin teljesen elfér a keksz, tehát sehol sem lóg le róla, kiszedem a rácsra. A következő adag tésztát pedig beleteszem a kiürült tepsibe, persze óvatosan, mert a tepsi meleg! Nem kell a sütőpapírt sem cserélni.
Sok sikert és jó étvágyat!
Forrás: Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság (Hannan Swensen titokzatos esetei 1)
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai