Ez egy morbid torta lett, bár a 2012-ben készített Halloween tortám sem volt kevésbé morbid 🙂 Na de, mikor süssek ilyet, ha nem most! Egyébként nagyon finom lett, pedig meglátjátok mennyire egyszerű. Azért érdemes hozzá beszerezni egy formát, de egy sima tepsiben megsütött piskótából sem ördöngösség kifaragni. Idén ez az utolsó rémisztő finomságom, hiszen már itt is van a Halloween.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Piskóta (ez az a bizonyos tojásmentes):
- 25 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 15 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 ek. kakaót
- 6 ek. olaj
- 3 ek. ecet (10 %-os)
- 2,5 dl víz
Töltelék:
- tetszés szerinti lekvár (nálam meggy)
Bevonat:
- fekete színű fondant vagy marcipán
- fehér színű fondant vagy marcipán
Elkészítés:
A formát kikenjük olajjal és beszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A piskótához a cukrokat a kakaóporral összekeverjük, majd hozzákeverjük az olajat és ecetet. Belekeverjük a vizet is. A lisztet, sütőport és szódabikarbónát összekeverjük, majd a folyadékba öntjük és csomómentesre elkeverjük. Beleöntjük az előkészített formába, majd kb. 30 perc alatt készre sütjük. Egy hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Kiborítjuk a formából, rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt félbevágjuk, sütőpapírra tesszük, megtöltjük a lekvárral, visszatesszük a felső piskótalapot és kívülről is vékonyan lekenjük a lekvárral.
A fekete fondant kinyújtjuk (nagyobbra, mint a tortánk) és bevonjuk vele a tortát, szépen rásimítjuk, a felesleges lelógó részeket levágjuk. A fehér fondantot is kinyújtjuk, majd egy forma segítségével vagy szabad kézzel keresztet vágunk ki belőle. Ezt ráhelyezzük a tortánk tetejére. Ha van, akkor egy koponya formájú marcipánnal is díszíthetjük.
Boldog Halloweent és kellemes borzongást, na és jó étvágyat kívánok!
Még több Halloween-i finomság:
Fahéjas és kakaós keksz – boszorkány seprű
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai