Boldog új évet kívánok minden kedves olvasómnak!
El voltam tűnve decemberben, bár a facebook-on azért jelentkeztem. Sűrű hónap volt, készültem a karácsonyra ezerrel 🙂 De most új évet írunk, már 2016-ot, ezért most, év elején elkél egy kis vidámság és szerencse, ebben a fagyos, morcos januári hónapban. Ezért is indítom az évet ezekkel a cuki kis szerencsemalac pogácsákkal, melyeket ildi Kokki oldalán találtam. Persze a pogácsa tésztából bármilyen más formát is süthetünk, akár sima pogácsa formájút is, de ki ne szeretne egy kis vidámságot így év elején?!
Íme a recept:
Hozzávalók kb. 10 db-hoz:
Tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl
Díszítéshez:
- napraforgómag a szemeknek, de lehet borsszem is
- fogpiszkáló az orrlyukak kiszúrásához
- 1 tojásfehérje a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral együtt egy tálba szitáljuk. Hozzákeverjük a sót és borsot. A tejfölben elkeverjük a tojássárgáját. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölös keveréket és összegyúrjuk. Ha összeállt, fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük minimum 1 órára, de akár egy éjszakát is ott tarthatjuk.
Készítsünk elő két pogácsaszaggatót, egy nagyobbat a fejhez és egy kisebbet az orrhoz. Két pohár is megteszi. A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra. A nagyobb és kisebb pogácsaszaggatónkkal szaggassuk ki a pogácsákat. Értelemszerűen egyenlő számban, tehát 1 nagyhoz 1 kicsi pogácsát 🙂 Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a nagyobb pogácsákat rendezzük el rajta úgy, hogy legyen hely a füleknek. A tojásfehérjével ragasszuk fel az orrokat (kisebb pogácsa).
A megmaradt tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki újra, majd vágjunk ki belőle háromszögeket 1 fejhez 2 darabot. Ezeket is tojásfehérjével megkenve ragaszuk a fejhez.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Most a szemeknek a napraforgómagokat vagy szemes borsot nyomjuk bele a pogácsatésztába. A fogpiszkálóval pedig szúrjunk 2-2 lyukat az orrokon.
A tojásfehérjével kenjük le a malacfejeket, hagyjuk pár percig száradni, majd az előmelegített sütőben süssük őket 15-20 perc alatt szép pirosra. Egy lapáttal tegyük át rácsra és hagyjuk kihűlni.
Nagyon finom, és puha pogácsa, melynek igazán borsos íze van 🙂
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai