Egy igazán egyszerű, finom, bármikor elkészíthető salátát hoztam, mely tökéletes köret húsuk mellé. Most majonézzel készítettem. Történt ugyanis, hogy Anyósom Majonézes burgonyát készített pár nappal ezelőtt és nem szeretettem volna én is azt készíteni. Sok lett volna a jóból 🙂 Így jött az ötlet, hogy nem Lencsefőzelék lesz a menü része, hanem saláta.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 500 g lencse
- 2 babérlevél
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 3 lilahagyma
- 3 evőkanál tejföl
- 1/2 tubus vagy ízlés szerint majonéz (a nagy kiszerelésű tubusból)
- 1 kiskanál mustár
- 1 kiskanál cukor
Elkészítés:
A lencsét előző este áztassuk be, könnyebben megfől, de ez el is hagyható. Én áztattam. Másnap tegyük egy lábasba, tegyük hozzá a babérleveleket és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, engedjük fel bő vízzel és főzzük puhára, de ne főzzük szét! Szűrjük és öblítsük le, majd hagyjuk lecsepegni.
A lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd amilyen vékonyan csak tudjuk szeleteljük fel. Adjuk a lencséhez. A tejfölt, majonézt, mustárt keverjük össze, cukorral és sóval ízesítsük. Cukorból csak az a kevés kell, ami a hozzávalók közt szerepel, de sózni mindenki ízlése szerint sózza.
A lencsét és a hagymát keverjük össze, öntsük nyakon a majonézes öntettel és jól keverjük össze. Tegyük egy szép tálba, fedjük be fóliával, majd tegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Rántott, sült húsok mellé tökéletes köret. Nálam most csirkemell mellé készült, arról recept később.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai