Hol is kezdjem 🙂 Újabb videós recept, aminek nem tudtam ellen állni. De ez egyáltalán nem baj, hiszen egy finom és gyors almás pitét készítettem, bár kinézetre egyáltalán nem hasonlít pitéhez. Ezt most kifli alakú, de lehet kis párnákat is formázni belőle. Egy kifli nem több, mint 2-3 falat, és gyorsan elkészül, ezért a cím Gyors almás pite falatok 🙂 Először féltem a fűszerezéstől, hiszen én sosem használok fahéjon és cukron kívül semmit az almás pitémhez. De nagyon is illik az alma mellé a gyömbér, a szerecsendió és a szegfűbors! Ne féljetek használni!
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűbors
- 25 g vaj
- 1 alma
- 1 marék apróra vágott dió (a kedvenc diófélénk)
- 500 g leveles, vajas tészta
- pár kanál barna cukor
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A fűszerkeverék összeállításával kezdjük. A fahéjat, szerecsendiót, gyömbért és szegfűborsot összekeverjük, félretesszük.
A vajat megolvasztjuk és melegen tartjuk, de akár a tészta kinyújtása után is megolvaszthatjuk.
A diót (nálam kesudió) durvára vágjuk, félretesszük. A barna cukrot is előkészítjük, ebből csak pár kiskanálnyi kell majd.
A vajas tésztát kiolvasztjuk (ha szükséges) és kinyújtjuk kb. 40×35 cm nagyságúra. Majd hosszában félbevágjuk és felszeleteljük háromszögekre. Nem kell szabályos háromszögnek lennie. Nekem 14 tészta háromszögem lett, bár ebből az egyik egy mininél is minibb 🙂
A almát megmossuk, szárazra töröljük, nem pucoljuk meg, a héja rajta marad. Ha vannak hibák a héján, azt kivágjuk. Félbevágjuk az almát, kimagozzuk és annyi szeletre vágjuk, ahány háromszögünk lett.
Most már minden készen áll, összeállítjuk a finomságunkat. Egy almaszeletet megmártunk a vajban, mindenhol vonja be, majd rátesszük a tészta szélesebb részére. Megszórjuk kb. 1/2 teáskanál barna cukorral, megszórjuk kevés aprított dióval és megszórjuk a fűszerkeverékkel. Feltekerjük és az előkészített tepsibe tesszük. Így járunk el a többi tésztával is. A legegyszerűbb, ha feltekerés előtt minden előkészítjük, alma, cukor, dió, fűszerek, mert így biztos, hogy mindegyikre jut mindenből és nem is marad meg.
Ha esetleg egy kevés vajunk marad, kenjünk rá a tésztánk tetejére, de ez el is maradhat, hiszen vajas tészta 🙂
Az előmelegített sütőbe 25-30 alatt készre sütjük. Egy szedőlapáttal áttesszük egy rácsra hűlni, majd ha kihűlt porcukorral megszórjuk, de ez el is hagyható.
Majd jóízűen elfogyasztjuk!
Ugye, hogy nem is nehéz? 😀
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai