Annyira magával ragadott mostanában a facebook-on terjedő videós receptek özöne, hogy muszáj kipróbálnom belőle párat, mert azért mindennek van határa! 🙂 Így esett a választásom elsőként erre a videóreceptre. Persze, gondolhattam volna, hogy nem lesz olyan egyszerű, mint a videóban 🙂 A tésztával meggyűlt a bajom, de az csak az én hibám volt, mert mire felhasználtam, már kicsit kihűlt, így nem lehetett olyan szépen formázni. Tehát a tésztát, tartsátok melegen, főzés után, a vízből kivéve azonnal formázzátok, mindent készítsetek először el, a tészta legyen az utolsó, úgy tuti könnyebb lesz a dolgotok. Viszont a fáradozást megérte, hiszen egy mutatós és finom vacsora kerekedett ki belőle.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- kb. 24 lasagne tésztalap
- só
- víz a főzéshez
- olaj a muffin tepsi kenéséhez
Marinara szószhoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy sűrített paradicsom (400 g-os)
- ízlés szerint szárított bazsalikom (de lehet friss is)
- 1 evőkanál cukor
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Pörkölthöz:
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- kevés olaj
- kevés vaj
- ½ kg darált hús
- marinara szósz (a 400 g-os paradicsomból készült)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Sajtréteghez:
- 500 g ricotta
- 1 csésze reszelt sajt (a Ricotta dobozában mérve, de egyébként ízlés szerint)
- 2 evőkanál bazsalikom
- 1 evőkanál bors
Tetejére:
- mozzarella
- reszelt sajt (parmezán, de jó a trappista is)
Elkészítés:
Először is kezdjük a marinara szósszal, hiszen azt a pörkölthöz kell használnunk. Rém egyszerű elkészíteni és bármikor csak simán spagetti tésztára öntve is fogyaszthatjuk 🙂 Szóval a fokhagymát megpucoljuk, majd apróra daraboljuk, nem kell áttörni foghagymanyomón! A vajat az olajjal összemelegítjük, majd a fokhagymát rádobjuk és kicsit megpirítjuk, de vigyázzunk, mert könnyen megéghet.
A sűrített paradicsomot ráöntjük, elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk és összeforraljuk. Hozzáadjuk a bazsalikomot és kész is vagyunk.
Elkészítjük a pörköltet. A vöröshagymát és fokhagymát megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát az olajjal és vajjal egy lábasba tesszük, a hagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a húst és fehéredésig pirítjuk. A marinara szószt beleöntjük, összeforraljuk, megkóstoljuk, majd ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt kb. 15-20 perc alatt készre főzzük.
Közben elkészítjük a sajtréteget. Mindent egy tányérba teszünk és jól összekeverünk.
A lasagne tésztát forrásban levő, sós vízben megfőzünk, de ne főzzük szét. Szűrjük le és formázzuk. Egy muffinhoz szükségünk lesz 3 kerek lasagne tésztadarabra és 1 csíkra, amivel az oldalát béleljük ki.
A muffinformát kenjük ki vékonyan olajjal. Tegyünk az aljára egy kerek tésztalapot. Egy csíkot pedig helyezzünk bele úgy, hogy az oldalát kibélelje, fedje teljesen. Egy-két evőkanál sajtkrémet tegyünk bele, majd simítsuk el. Erre tegyünk egy újabb kerek tésztalapot, majd a pörköltből simítsunk rá 1 evőkanálnyit. Erre kerül a 3. kerek tésztalap, majd a tetejére jön a mozzarella sajt és a reszelt sajt. Mindegyik mélyedéssel így járjunk el, nálam 12 muffin készítéséhez való a tepsi.
A megmaradt tésztából, pörköltből és sajtrétegből egy újabb adag muffint készíthetünk, de tökéletes egy pitéhez is. Én pitét készítettem belőle.
180 fokra előmelegített sütőben süssük a muffinokat 15-20 percig. Melegen fogyasszuk. A pitét is süssük meg és melegen fogyasszuk.
Megjegyzés: természeten az adagot lehet felezni, hogy 12 muffinhoz legyen elegendő, de nem éri meg. Másnap a pitét megmelegítjük és elfogyasztjuk, persze csak ha megmarad. Nálunk megmaradt, hiszen ketten vagyunk, de egy több fős család akár az egészet elfogyaszthatja egyszerre 🙂
Íme az elkészült pite is 🙂
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai