Hogy miért hamis? Azért mert nincs benne hús. 🙂 De az íze így is gulyásleves! Néha jól esik egy kis húsmentes gulyás is. Persze azért maradok az igazinál, mert a hús, az hús 😀 Viszont nem volt itthon pörköltnek való husi, ezért gondoltam, hogy kipróbálom. Jelentem sikerült! A Párom kifejezetten örült is neki, hiszen sokat evett ilyet, mikor rendelte az ebédjét. Az egész leves alfája meg omegája, hogy készítsünk egy finom pörkölt alapot, na és használjuk a megszokott fűszereket.
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál lecsóalap (vagy friss paradicsom és paprika)
- 1 nagy evőkanál őrölt pirospaprika
- 2 evőkanál olaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 2 közepes burgonya
- 1 nagy vagy 2 közepes sárgarépa
- 1 nagy fehérrépa
- kis darab karalábé
- kis darab zeller
- 2 babérlevél
- ízlés szerint őrölt kömény vagy egész kömény
Levesbetét:
- 1 tojás
- liszt
- kevés víz
- só
Elkészítés:
A zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk tetszőleges darabokra. A hagymákat is pucoljuk meg, majd vágjuk apró kockákra. Az olajat egy fazékba tesszük, felmelegítjük, majd a vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a lecsóalapot, sózzuk, borsozzuk és további 2-3 percig pároljuk. Beletesszük a fokhagymát és rögtön egy kevés vízzel felöntjük. Pár percig forraljuk, majd hozzátesszük a zöldségeket, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldségeket. Fűszerezzük a köménymaggal és a babérlevéllel. Felforraljuk, majd készre főzzük. Közben megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk. Amikor a zöldségek puhák, elkészítjük a nokedlit.
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, sózzuk, majd apránként a vizet hozzáöntve nokedlit készítünk belőle. Most csak egyetlen adagra van szükségünk, tehát nem kell sok liszt, se víz. A nokedliszaggató segítségével a levesbe szaggatjuk és készre főzzük.
Friss, ropogós kenyérrel, tejföllel kínáljuk!
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai