Tudom, hogy mostanában csendben voltam, és ez így is lesz még egy ideig. Hiszen 28 nap múlva megérkezik Bence baba a mi a kis családunkba. De most hoztam egy tökéletes vasárnapi ebéd ötletet, mely mutatós és finom. Mindenki a saját ízlése szerint készítheti el, de azért megadom az én fasírtom receptjét is 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 500 g vajas tészta
- 6 tojás
- 1 tojás a kenéshez
Fasírthoz:
- 1 kg sertés darált hús (comb, lapocka)
- 3 szelet kenyér (a héját el lehet távolítani, Én rajta hagytam)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors (fekete és fehér)
- ízlés szerint pirospaprika
- 2 tojás
- zsemlemorzsa (csak egy kevés)
- ízlés szerint fokhagyma (elhagyható)
Elkészítés:
A vajas tésztát, ha fagyasztott, akkor kiolvasztjuk. A 6 tojást keményre főzzük, megpucoljuk. A fasírtot elkészítjük az itt leírtak szerint. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit pedig sütőpapírral kibélelünk. Én már alapból a sütőpapíron nyújtottam a tésztát, így egyszerűen csak bele kellett csúsztatnom a tepsibe a kész ételt 🙂
Szóval a vajas tésztát kinyújtjuk vékonyra, itt mindenki kedve szerint, én a sütőpapír méretére nyújtottam ki. Érdemes kicsit lisztezni a papírt, hogy ne ragadjon le a tészta. Ha kész, akkor a közepére kenjük a fasírt háromnegyed részét, majd a tojásokat a közepére helyezzük. A maradék húst a tojások tetejére halmozzuk, majd a tésztát levőt is a tojásokra hajtjuk és formázzuk.
A tészta széleit bevagdossuk, de akár egyben is hagyhatjuk, de így mutatósabb. A húsra ráhajtjuk, majd egy felvert tojással megkenjük, a tepsibe tesszük, és az előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tészta szép színt kap. Én 180 fokon kb. 1 és fél órát sütöttem. Így tökéletesen átsült a hús és a tészta is szép színt kapott.
Melegen burgonyapürével, savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai