Kerestem, kutattam egy olyan kenyér recept után, amit este begyúrok, reggel pedig megsütök. De lényeg volt, hogy ne kelljen vele sokat bíbelődni. ? Augusztus 20-ra meg is találtam és meg is sütöttem. Imádom, ahogy a kenyértészta átalakul a kezeim között, de egy folyton izgő-mozgó kisfiú mellett, muszáj a gyorsaság. De jó tudni, hogy olyan kenyeret adhatok neki, ami nincs tele haszontalan dolgokkal. Lehet sima lisztből, kenyérlisztből, vegyesen ilyen-olyan lisztből, csak az ízlésünkön műlik.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 5 bögre liszt
- 2 bögre langyos víz
- 2 ek. étolaj
- 2 ek. só
- 1 cs. porélesztő
Elkészítés:
Minden hozzávalót egy tálba mérünk, összekeverjük egy villával összekeverjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Amint összeáll, letakarjuk egy konyharuhával és mehet a hűtőbe 1 éjszakára.
Másnap reggel kivesszük, átgyúrjuk lisztes felületen, majd veknivé formázzuk. Vekni formázása itt.
Egy kacsasütő jénait sütőpapírral kibélelünk, a kenyeret beletesszük, 3.helyen bevágjuk, de nem túl mélyen.
A sütőt begyújtjuk 240 fokra, majd a kenyeret és.a jénai tetejét lespricceljük vízzel. Rátesszük a fedőt és a hideg sütőbe betesszük, majd 50 percig sütjük. Az idő letelte után megnézzük, hogy megsült-e.a kenyér. Nagyon óvatosan! leemeljük a fedőt., majd beleszúrhatunk egy hústűt, vagy megkopogtathatjuk, de látszik a színén is, hogy átsült-e. Ha szükséges süssük tovább. Ha átsült, akkor spricceljük le vízzel a kenyér tetejét és süssük addig, míg a kívánt színt eléri.
Rácsra tesszük és hagyjuk hűlni. Legalábbis, míg már nem forró ?
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai