Ugye szeretitek a rántott húst? És a rántott csirkemellet? Na és ki szeretné feldobni valami egyszerű, de nagyszerű töltelékkel? Igaz a boltok zárva lesznek kedden, de ma és holnap még be lehet szerezni a hiányzó alapanyagokat. Nagyon finom és a megmaradt tölteléket másnap reggelire nyugodtan elfogyaszthatjuk, persze ha nem gyömöszöljük bele mindet a csirkemellbe 😀 A receptben megadott mennyiségből nem marad sok, de persze nagyobb adag körözöttet is lehet készíteni.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 2 egész csirkemell (2 nagyon éhes vagy 4 normál étkű emberre:) )
- olaj a sütéshez
Töltelék:
- 150 g túró (de persze lehet több is, hogy maradjon is belőle)
- 1 kis fej lilahagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint köménymag (én kihagytam)
- ízlés szerint pirospaprika
- kevés tejföl (ne legyen túl híg a töltelék)
Panírozáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
A töltelékkel kezdjük, hogy legyen egy kis ideje összeérni. Minimum 2 órát hagyjuk a hűtőben. Szóval a túrót villával összetörjük. A lilahagymát megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk, de akár le is reszelhetjük. Beletesszük a túróba, majd hozzákeverünk egy kevés tejfölt. Amikor a tejföllel beállítottuk a kellő állagot, akkor ízesítjük sóval, borssal, köménnyel és színezzük pirospaprikával. Jól összekeverjük, lefedjük és hűtőbe tesszük.
A csirkemelleket előkészítjük. Ha szükséges megtisztítjuk, majd egy kés segítségével lyukat vágunk bele. Így csak egy kis nyílást kell majd lezárnunk. A körözöttel megtöltjük. Itt mindenki kedve szerint csinálhatja, nekem a következő vált be és még a lyukat is kiszélesítette. Fogtam egy habroló formámat, amit beledugtam a csirkemellen vágott mélyedésbe és ebbe tettem bele a tölteléket. Majd ahogy lassan húztam kifelé, egy kanállal a tölteléket nyomtam lefelé. Így az a csirkemellben maradt, míg a formát kivettem. Nem töltöttem színültig, mert akkor nem ragad össze a csirkemell a vágásnál. Ha kész vagyunk, biztos-ami-biztos egy hústűvel rögzítsük, nehogy kifolyjon sütés közben.
Ha kész vagyunk mind a 4 mell megtöltésével, akkor a hagyományos módon bepanírozzuk, annyi különbséggel, hogy a vágott részt kétszer paníroztam, nem az egész húst. Tehát liszt-tojás-zsemlemorzsa, majd a vágott részt belemártottam a tojásba, majd újra zsemlemorzsába. Így két panírréteg védte az amúgy is bebiztosított tölteléket.
Egy serpenyőben bő olajban, ami nem nem túl forró, megsütöttem. Ügyelni kell, hogy a hús átsüljön, de a panír ne égjen meg. Ha valaki nem szeretné olajban sütni, akkor a sütőben is megsütheti. Következőleg én is kipróbálom úgy is.
Köretnek rizi-bizit kínáltam.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai