Kezembe akadt egy könyv, és jött az ötlet, hogy ki kellene próbálni valami új linzer receptet. Így találtam erre a receptre egy otthon régóta meglévő, de eddig még sosem forgatott receptes könyvből. Bár, ha jobban belegondolok a kisfiam választotta ezt 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók (dupla adag)
Tésztához:
- 2 kiskanál vaníliaőrlemény vagy 2 cs. vaníliás cukor
- 50 dkg vaj
- 28 dkg porcukor
- 2 tojás
- 2 narancs reszelt héja (kihagytam)
- 80 dkg liszt
- 28 dkg mák
Töltelékhez:
- baracklekvár vagy málnalekvár
Tetejére:
- tortabevonó
Elkészítés:
A vajat a porcukorral, vaníliával habosra keverjük. Hozzákeverjük a mákot. Én a cukrot és a mákot kávédarálón együtt megdaráltam, de eredetileg a receptbe nem kell darálni a mákot. A tojással is elkeverjük, majd a liszttel összegyúrjuk. A tészta lágy lesz, de fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap vékonyra kinyújtjuk és egy virágformával kiszúrjuk. Minden második virág közepét kilyukasztjuk. Vagy megszámoljuk a virágokat és a felét kilyukasztjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük vagy amíg a kívánt színt eléri. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A teli virágok közepére lekvárt teszünk, majd a tetejére teszünk egy lyukas virágot. Elvileg minden telihez van egy lyukas virág 🙂 Ha minden virágot elkészítettünk, akkor olvasztott csokoládéval díszítjük. Én csak a felére tettem csokoládét, a másik felét szabadon hagytam.
Érdemes, mint a linzert is állni hagyni, hogy a tészta megpuhuljon.
Jó étvágyat!
Forrás: Szalay Könyvek: A Nagyi sütije, Nagymamáink receptjei
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai