Egy újabb mákos recept, ezúttal Párom kérésére, egy finom mákos nudli. Sosem készítettem, tudtam az alapokat, de azért követtem az Cookpadon talált recept leírását, és nem kellett csalódnom, ezúttal sem 🙂 Azt nem mondom, hogy sűrűn fogom készíteni, de ez csak a mákdarálási kedvemtől függ.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 kg tisztított, főtt burgonya
- 5 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 2,5 dkg búzadara
- 1 tojás
- 5 g só
Szóráshoz:
- ízlés szerint darált mák
- ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
A főtt burgonyát áttörjük és kihűtjük. Ha kihűlt hozzáadjuk a vajat, sót, lisztet, búzadarát és tojást, majd alaposan dolgozzuk össze. Ha nagyon ragadna lisztet lehet még hozzáadni.
Nyújtsuk ki a tésztát és csíkozzuk fel. A csíkokat sodorjuk hengerré, alaposan lisztezett felületen. A hengereket daraboljuk fel és sodorjunk mindegyik egyet. A recept szerint jártam el ezután, de következőleg nem így fogok. Szóval a recept szerint a nyers nudlikat tegyük egy tálba, hintsük meg rétegenként liszttel majd rázzuk meg őket. Nekem eléggel összenyomódtak, így következőleg egy tálcára fogom tenni, sorban őket, így nem nyomódnak össze.
Egy fazék forrásban levő, enyhén sós vízben adagonként megfőzzük a nudlikat. Ha feljöttek a víz tetejére egy tésztaszűrővel kiszedjük őket, hideg vízzel leöblítjük, majd olvasztott vajjal meglocsoljuk rétegenként és összerázzuk. Ha kifőztük az összes nudlit, akkor a darált mákkal óvatosan összeforgatjuk.
Tálaláskor tányérra szedünk egy adagot és porcukorral meghintve kínáljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai