Mivel még leves receptet nem hoztam nektek, így úgy gondoltam, hogy a következő bejegyzésben egy finom zöldborsó levest hozok. Akkor most itt is vagyok. Megmutatom, hogy Nagymamámtól, hogyan tanultam, hogyan kell készíteni egy igazán finom és ízletes zöldborsó levest. A lényeg az elkészítésen van, de persze a friss zöldségekből mindig finomabb az étel.
Íme az Én zöldborsó levesem:

Hozzávalók:

  • 1/2 kg zöldborsó (ez két napra elegendő)
  • 3 sárgarépa
  • 2 zöldség
  • 1/4 karalábé
  • 1/4 zeller
  • 1 nagy burgonya
  • 1 kis fej vöröshagyma vagy újhagyma
  • 2-3 kiskanál cukor
  • kevés olaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors (fehér, fekete)
  • ízlés szerint pirospaprika
  • kevés liszt
  • víz

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítom és feldarabolom. A sárgarépát, zöldséget kétfelé esetleg négyfelé hosszában, a karalábét és a zellert vékony csíkokra, a burgonyát mérettől függően ketté vagy négy felé vágom.
A fazékba öntök egy kevés olajat, erre teszem a zöldborsót. Megszórom a cukorral és egy kicsit dinsztelem így. Utána hozzáadom a zöldségeket, és ezzel is dinsztelem még egy kevés ideig. Félrehúzom a tűzről, kevés lisztet (kb. 1-2 ek.), ízlés szerint pirospaprikát szórok rá, sózom-borsozom majd összekevem. Felöntöm vízzel, felforralom és kis lángon (kicsit forrjon csak) megfőzöm. Közben meg lehet kóstolni, és utána lehet ízesíteni, ha pl. sótlan.
Lehet beletenni tésztát vagy csipetkét, aki szereti. Én nem szoktam, mert másnapra nem marad leve.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?