A húsleves nálam a vasárnapi ebéd fő alkotórésze. Nem múlhat el vasárnap anélkül, hogy ne főznék húslevest. Tudom, kicsit maradi vagyok, de imádom eme leves disznó, csikre vagy tyúk változatát is, így nálam ez a fő leves. Azért van amikor mást készítek vasárnap, de nagyon ritka. Mostani bejegyzésem a disznó húsleves receptjét tartalmazza, de csirkéből vagy tyúkból is elkészíthetjük.
Íme az Én húslevesem:

Hozzávalók:

  • levescsont (dinszó), csirke vagy 1 kisebb tyúk (de ez attól függ, hogy mennyi levest szeretnénk)
  • 3-4 sárgarépa
  • 2-3 zöldség
  • 1 nagy vagy 2 kisebb burgonya
  • 1/2 karalábé (karikára vágva)
  • 1/2 zeller (karikára vágva)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2-3 kelkáposzta levél (összekötve)
  • 1 kis csokor zöldségzöldje (összekötve)
  • 1 marék zöldborsó
  • 1/2 fej karfiol (kicsi karfiol fele)
  • ízlés szerint só
  • 10 szem szemes bors (elhegyható)
  • 1 csipet köménymag
  • 1 kicsi erőspaprika (csak akkor, ha szeretitek a csípőset)
  • 1 cs. leves tészta (csiga, eperlevél, csík stb.)

Elkészítés:

A húst megtisztítjuk, és egy fazék vízben feltesszük főlni. Sózzuk. A zöldségeket megpucoljuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. Én a sárgarépát, zöldséget ketté szoktam vágni, persze csak ha nagy. A burgonyát egyben hagyom, a karalábét és a zellert ujjnyi vastag karikákra vágom (2-3 karika elég), a zellert és a káposztát fehér cérnával összekötöm, a karfiolt is egyben hagyon. Próbálom úgy félbe vágni, hogy ne hulljon rózsáia, hanem maradjon egyben.
Mikor felforrt a hús, akkor egy habszedő kanállal lehabozom, és bezöldségelem. Most lehet beletenni a szemes borsot, az erőspaprikát (de hangsúlyozom, csak akkor ha szeretitek a csípőset, erőset, bár ha nem fől szét, nem lesz erős). Kb. 2-3 órát főzöm, de ez lehet kevesebb és több idő is, attól függ milyen a hús, és milyen vastagok a zöldségek. A karfiol gyorsan megfől, úgyhogy ki szoktam venni hamarabb. Mikor minden megfőtt, a zöldségeket és a húst is keszedem külön-külön tányérra egy szűrőlapát segítségével. A levest pedig leszűröm egy másik fazékba.
A levestésztát, forrásban levő sós vízben kifőzöm.
Tálaláskor mindent az asztalra teszek, és mindenki magának szed annyit és azt amit szeretne.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?