A bablevest mindeki másként készíteni. Van aki fehér babból, van aki tarkababból. Én személy szerint azt használom, ami éppen otthon megtalálható:) Füstölt húst viszont mindig teszek bele, méghozzá füstölt porcot, amiben nagyon kevés a csont, de annál több a porcogó. Lehet bele tenni tésztát is, de Én úgy nem szeretem. Az a legjobb a bablevesbe, hogy elég csak levest főznünk, és mégis jól lakik a család. Persze, ha szeretnénk akkor készíthetünk pl. palascinát mellé, de nem muszáj.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1/2 kg bab (fehér vagy tarka)
- 1 kg füstölt hús ( füstölt porc)
- 3 sárgarépa
- 2 zöldség
- 1/2 karalábé
- 3-4 szem burgonya
- 1-2 babérlevél
- 3-4 gerezd fokhagyma
- kb. olaj
- 2-3 fakanálnyi liszt
- 1-2 kiskanál pirospaprika
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A húst, ha kell feldarabolom és kicsit megmosom. A babot szintén beáztatom egy kis időre, legfőképpen átmosom. Egy fazékba teszem a húst, a babot, a babérlevelet és a fokhagymát. Felteszem főni. Kb. 1-1,5 órán át főzöm, de lehet kevesebb idő is, attól függ milyen húsból főzzük. Ezután a megtisztiított és tetszés szerint méretre vágott zöldségeket hozzáadom. Innentől kezdve addig főzöm, míg minden meg nem fől. Közben meg lehet kóstolni, hogy kell-e bele só, de vigyázzunk, mert a füstölt hús sós lehet, és akkor lehet nem is kell bele só!
Elkészítjük a rántást. Kb. 1-2 dl olajat felhevítünk és hozzáadjuk a 2-3 fakanálnyi lisztet. Összekeverjük, és folyamatos keverés közben, kb. 1-2 percig főzzük. Habzik, de ne ijedjünk meg. Elzárjuk a gázt, és megvárjuk, míg egy kicsit hűl. Mikor már nem habzik hozzáadjuk a pirospaprikát. Ezt a rántást beleöntjük a forrásban levő leveshez, és közben folyamatosan keverjük a levest. Összeforraljuk, megkóstoljuk kell-e ízesíteni és készen is vagyunk.
Legjobb friss kenyérrel enni.
Jó étvágyat!