Igazi nyári csemege, minden strandon meg lehet venni. De miért venné meg bárki is, mikor otthon finomabb lángost tud készíteni, nem mellesleg olcsóbban. Tudom, hogy most nincs kint 40 fok, de ez nem baj, legalább lehet végre sütkérezni:) Ennek örömére megosztom veletek.
Íme az Én burgonyás lángosom:
Hozzávalók:
- 2dl tej
- kevés olaj
- 1dkg cukor
- kevés víz
- 1,5dkgélesztő
- 50dkgliszt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fokhagyma
- 25dkg áttört, főtt burgonya
- ízlés szerint tejföl
- ízlés szerint reszelt sajt
Elkészítés:
A lisztet tálba tesszük, meleg helyen tartjuk. 1 dl langyos tejben egy kanálka cukrot, az élesztőt és kevés lisztet elkeverünk, kovászt készítünk, és hagyjuk, hogy az élesztő feljöjjön.
A liszthez hozzárakjuk a sót és a burgonyát kicsit összedolgozzuk. Ezután hozzáöntjük a kovászt, és annyi tejet, hogy puha tésztát kapjunk. Összegyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Bő, forró olajban kisütjük.
Lángos formázása: kis cipókat tépünk a tésztából, és laposra húzzuk gyors mozdulatokkal. Vizes kézzel dolgozzunk, mert ragad.
Fokhagymás kence készítése: a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Hagyjuk állni, aztán egy kenőtoll segítségével megkenjük a lángosokat.
Fokhagymával, tejföllel és sajttal kínáljuk.
Jóétvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai