Mivel régen, több mint egy hete nem írtam bejegyzést, szabadságon voltam, így most rögtön több receptet is megosztok veletek. Ígérem mind nagyon finom lesz:)
Ez a kalács azon ételek közé tartozik, amiből sosem elég 🙂 Így volt ez nálunk is a hétvégén. Pénteken este megsütöttem, és még melegem, mikor folyt benne a töltelék, már akkor megettük az egyik felét. Úgyhogy, ha valaki elkészíti, vigyázzon, mert hip-hop elfogy. Íme az receptem:
Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 4 ek. élolaj
- csipetnyi só
- 6 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 3 dl tej (a liszt minőségétől függ, lehet kevés, lehet sok)
- 5 dkg élesztő
Krém:
- 20 dkg Rama margarin
- 20 dkg porcukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 3 ek. kakaópor (cukrozatlan)
Elkészítés:
Tészta:
Az élesztőt két kiskanál cukorral és 1,5 dl tejjel felfuttatom. A lisztet, a sót, a maradék cukrot és a tojássárgáját összekeverem. Hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, összegyúrom, ha szükséges még öntök hozzá a langyos tejet. Mikor összeállt a tészta, hozzáöntöm az olajat, és addig gyúrom, míg a tésztába teljesen bele nem dolgoztam az olajat. Ezután 6 felé osztom, majd egyenként kinyújtom, és megkenem a következő krémmel.
Krém:
A margarint, a cukrokat és a kakaóport teljesen simára kikeverem. A legjobb, ha a hűtőből már előbb kivesszük a margarint, hogy nem legyen kőkemény. Ezzel a krémmel kenem meg mind a 6 kinyújtott lapot.
A megkent lapokat, feltekerem, mint a rétest. Ezután 3-3 lapot összefonok, mint mikor hajat fonok. Zsírozott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a két fonatot. Megkenem a megmaradt tojásfehérjével és letakarva kb. 30 percet kelesztem.
Előmelegeített sütőben sütöm, addig míg szép barna színe nem lesz.
Jó étvágyat!