Egyre jobban haladok a savanyúságok télire eltevésében. A hétvégén elkészült a csalamádé is, nagyon finom lett. Az a legjobb benne, hogy akár már rögtön fogyasztható is. Mi a vasárnapi ebédhez már ettünk is belőle, mert nem bírtuk ki, hogy ne kóstoljunk meg egy üveggel. De a többit szigorúan télen engedem felbontani, kivéve, ha Én rá nem járok 🙂
Íme a receptem:

Hozzávalók:

  • 3 kg káposzta (őszi vagy téli káposzta, ki hogy nevezi)
  • 3 kg uborka
  • 2 kg TV paprika
  • 1 kg vöröshagyma
  • 15-20 dkg só (ízlés szerint)
  • 80 dkg krisztálycukor
  • 800-900 ml 10 % ecet (ízlés szerint)
  • 1 cs. nátrium-benzonát (Dr. Oetker-es kis csomag)
  • 2 teáskanál borkén (azért, hogy ne barnuljon meg a csalamádé)

Elkészítés:

A káposztát csíkokra vágom (nem reszelem, késsel vágom). A paprikát megmosom, félbevágom, kimagozom, és fél karikákra vágom, hasonló vastagságúra, mint a káposztát. Az uborkát megmosom, vagy meghámozom, és karikákra vágom (lehet uborka szeletelőn is). A vöröshagymát megpucolom, félbevágom, és ezt is fél karikákra vágom. Egy nagy vajlingban összekeverem az összes hozzávalót. Ráteszem a cukrot, a sót, az ecetet és a tartósítószert. Jól összekeverem, majd hagyom egy éjszakán át állni.
Másnap reggel megkóstoltam, hogy kell-e még bele ecet, cukor és/vagy só. Rászórtam a borként, összekevertem, és hagytam még egy kicsit állni, kb. 1 óra.
Majd jól elmosott üvegekbe töltöm, az üvegbe öntöm a levét, úgy, hogy ellepje a lé a csalamádét. Elég sok lé megmarad, azzal sajnos nem tudom mit lehetne kezdeni, ha valakinek van ötlete, nyugodtan írja meg hozzászólásban. Én a maradék lét kiöntöttem :S
Az üvegeket jól lezártam, majd mehetett is a helyére. Nem kell dunsztolni, csak üvegbe és fel a polcra, télen pedig jóízűen elfogyasztani, persze, ha addigra el nem fogy 🙂
Kivételesen nem tettem celofánt a kupak alá, mert elfelejtettem venni, de hibátlan kupakokat használtam, így nem lesz semmi gond.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?