Hétvégén nagy munka volt nálunk, melyre kellett valami laktató finomságot főznöm. Mivel tudtam, hogy mindenki imádja a tésztát, nem volt kérdés, hogy rakott tészta lesz. A gond csak az volt, hogy Én a löncshúsos rakott tésztát (recept később) imádom, míg a többiek inkább a darálthúsosra szavaztak. Persze beadtam a derekemat, mivel így meg az Én egyik kedvenc levesem készült el a Zöldborsóleves. Na de nem szaporítom tovább a szót, itt a receptem:

Hozzávalók:

  • 1/2 kg darált sertés hús
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint lecsóalap
  • ízlés szerint bors (fehér és fekete őrölt)
  • ízlés szerint pirospaprika
  • ízlés szerint só
  • kevés olaj
  • 1 cs. makaróni tészta
  • 1 nagy pohár tejföl
  • kb. 20-25 dkg reszelni való sajt

Elkészítés:

A hagymát megpucolom, apró kockákra vágom és kevés olajon üvegesre pirítom. Hozzáadom a lecsós alapot, 1-2 percig pirítom. Füszerezem, sóval, borssal, majd ráteszem a darált húst. A húst addig pirítom, míg szépen kifehéredik és egy kis levet enged. Ekkor megszórom a pirospaprikával, összekeverem, felöntöm vízzel és készre főzöm. Közben kóstolom, ha kell még sózom.

A tésztárt 3-4 darabba töröm és sós, lobogva forró vízben teszem, megfőzöm. A tészta vizébe egy kis olajat szoktam önteni, hogy a tészta ne ragadjon össze.
A sajtot lereszelem, míg a tészta és a pörkölt fől. Amikor a tészta megfőlt, leszűröm és félreteszem.

Ha kész a pörkölt is, akkor fogok egy tepsit, amiben egy adat tésztát szépen elterítek. Ráteszem a darált húst, majd ízlés szerint tejfölt simítok a tetejére. Erre jön a maradék tészta, amit meglocsolok a pörkölt szaftjával. Majd megszórom bőségesen reszelt sajttal. Kb. 1/2 órát sütöm, addig amíg a sajt szépen elkezd pirulni. Kockára vágva egy kis csalamádét vagy valamilyen más savanyúságot kínálva tálalom.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?