Hétvégén nagy munka volt nálunk, melyre kellett valami laktató finomságot főznöm. Mivel tudtam, hogy mindenki imádja a tésztát, nem volt kérdés, hogy rakott tészta lesz. A gond csak az volt, hogy Én a löncshúsos rakott tésztát (recept később) imádom, míg a többiek inkább a darálthúsosra szavaztak. Persze beadtam a derekemat, mivel így meg az Én egyik kedvenc levesem készült el a Zöldborsóleves. Na de nem szaporítom tovább a szót, itt a receptem:
Hozzávalók:
- 1/2 kg darált sertés hús
- 2-3 fej vöröshagyma
- ízlés szerint lecsóalap
- ízlés szerint bors (fehér és fekete őrölt)
- ízlés szerint pirospaprika
- ízlés szerint só
- kevés olaj
- 1 cs. makaróni tészta
- 1 nagy pohár tejföl
- kb. 20-25 dkg reszelni való sajt
Elkészítés:
A hagymát megpucolom, apró kockákra vágom és kevés olajon üvegesre pirítom. Hozzáadom a lecsós alapot, 1-2 percig pirítom. Füszerezem, sóval, borssal, majd ráteszem a darált húst. A húst addig pirítom, míg szépen kifehéredik és egy kis levet enged. Ekkor megszórom a pirospaprikával, összekeverem, felöntöm vízzel és készre főzöm. Közben kóstolom, ha kell még sózom.
A tésztárt 3-4 darabba töröm és sós, lobogva forró vízben teszem, megfőzöm. A tészta vizébe egy kis olajat szoktam önteni, hogy a tészta ne ragadjon össze.
A sajtot lereszelem, míg a tészta és a pörkölt fől. Amikor a tészta megfőlt, leszűröm és félreteszem.
Ha kész a pörkölt is, akkor fogok egy tepsit, amiben egy adat tésztát szépen elterítek. Ráteszem a darált húst, majd ízlés szerint tejfölt simítok a tetejére. Erre jön a maradék tészta, amit meglocsolok a pörkölt szaftjával. Majd megszórom bőségesen reszelt sajttal. Kb. 1/2 órát sütöm, addig amíg a sajt szépen elkezd pirulni. Kockára vágva egy kis csalamádét vagy valamilyen más savanyúságot kínálva tálalom.
Jó étvágyat!