Múlt héten is körtés édességet készítettem, de akkor beledolgoztam a tésztába (Körtés muffin, vaníliapudinggal töltve), most megint kaptam egy kisebb adag körtét, így megint ki kellett találnom, hogyan hasznosítsam, mert már enni nem bírtam magában:). Így egyszer csak kipattant egy ötlet, hogy süthetnék belőle cobbler-t (ejtsd: koblert). Így született meg a Körtés cobbler sütemény, amely amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan, ha nem gyorsabban el is fogy. Nálunk a Párom volt, aki megette majdnem az egészet. És kijelentette, hogy ilyen fajta süteményt süthetnék többször is. Megjegyzem, ez az első sütemény, amire ezt mondta, úgyhogy tuti siker volt. Nem mintha más édesség nem ízlett volna neki. A cobbler lényege, hogy alul a gyümölcs, rá a tészta, de nem szépen kinyújtva ám, hanem pl. kanalazva.
Íme a receptem:

Elkészítés:

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 dkg Rama
  • csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • tej/tejföl amennyi szükséges

Töltelék

  • 4-5 érett, de még kemény körte
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint fahéj
  • kevés liszt
  • kevés Rama (kenéshez)

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral, sóval és a cukorral elkeverem. A vajat elmorzsolom a liszttel. Beleütöm a tojást, majd annyi tejet/tejfölt öntök hozzá, hogy lágy tésztát kapjak, de nem folyósat, hanem kanalazhatót. 1 órát pihentetem hűtőben.

A körtéket megpucolom, és nagyobb kockákra vágom. Egy tepsit vagy jénait vajjal kikenek, beleteszem a körtét, megszórom cukorral, fahéjjal és kevés liszttel, majd kanállal vagy kézzel összekeverem, hogy a körtét mindenhol bevonja a keverék. A tésztából kis cipókat tépek, formázok, és a körte tetejét kirakom vele. Kevés cukorral megszórom a tésztagombócok tetejét.
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Vaníliasodóval kínálom.
Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?