Mikor először készítettem el, kevésnek bizonyult, mert isteni finom. Ízletesebb, mint ha csak pörköltet főznénk, viszont ugyanolyan egyszerű elkészíteni. A habarásnál kell vigyázni, de ha elvégezzük a hőkiegyenlítést (a habaráshoz teszünk a forró léből, elkeverjük, ez után adjuk csak a pörkölthöz), akkor nem lesz semmi gond, nem csomósodik be. Azt hiszem meg is van, hogy pénteken mi lesz a vacsora:) A recept innen származik.
Íme a receptem:
Hozzávalók:
Pörkölthöz:
- 80 dkg sertés hús (comb, lapocka)
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- ízlés szerint pirospaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Habaráshoz:
- 2 kis pohár tejföl
- liszt
Elkszítés:
Pörkölt:
A hagymát megpucolom, és kockára vágom. A szalonnát úgy vagdosom be, hogy kis csíkok legyenek belőle (ezután levágom a bőrét). A húst vékony csíkokra vágom.
A szalonnát (a bőrét is beleteszem) egy serpenyőben vagy egy lábasban üvegesre pirítom, ezután ráteszem a hagymát, és azt is megpirítom (most kiveszem a szalonna bőrét). Ráteszem a húst, és amikor megpirult, levet engedett megfűszerezem (só, pirospaprika, bors). Megfőzöm. Időközben, ahogy elforr a víz öntök hozzá. Amint a hús megfölt, elkészítem a habarást.
Habarás:
A tejfölt a liszttel simára keverem, és teszek hozzá a tokány levéből, a hőkiegyenlítés miatt. Ezután folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáadjuk a húshoz. Ismét felforraljuk, és kész.
Nokedlivel kínáljuk.
Jó étvágyat!