Imádom a tiramisu süteményt is, de meggyes változatban is kipróbáltam. Nyugadtan elhihetitek nekem, hogy érdemes kipróbálni, mert valami isteni finom lett. Kicsit savanykás, bár ez attól függ, hogy milyen a meggy, na meg mennyire cukrozzátok. Viszont nem a megszokott tiramisu, úgyhogy simán beillik szülinapra is tortának.
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- fagyasztott meggy vagy meggybefőtt (magozott)
- ízlés szerint cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- ízlés szerint citromlé
- ízlés szerint fahéj
- hidegvíz
- étkezési keményítő
- 3 tojás
- 1 mascarpone sajt
- 2 cs. babapiskóta
- 10-15 dkg cukor
- ízlés szerint Amaretto vagy mandula likőt (én kihagytam)
- kakaópor
Elkészítés:
A meggybefőttet vagy a fagyasztott meggyet levével együtt felteszem forrni. Ízesítem a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és citromlével. Amikor forr besűrítem főzelék sűrűségűre, a hidegvízzel elkevert keményítővel. Hagyom teljesen kihűlni.
A mascarpone sajtot a cukorral és a tojássárgájával habosra keverem. Ezután hozzáadom a habbá vert tojásfehéjrjét.
Ezután már csak össze kell állítani a süteményt.
Egy formába (jénai tál, vagy tortaforma) lerakom sorba a babapiskótát. Meglocsolom a meggylikőrrel, ráöntöm a meggyes massza felét, erre pedig a mascarponés massza felét.
Majd megint egy sor babapiskóta, utána a maradék meggyes massza, végül a maradék mascarponés massza. Jócskán megszórom cukrozatlan kakaóporral. Legalább fél napot hűtöm vagy egy éjszakán át (este elkészítem, reggel már ehető is :).
Bár már nincs nyár és forróság, de attól még ez az üdítő, frissító nyári sütemény hűvös időben is megállja a helyét.
Jó étvágyat!