Télen a legjobb házilag eltett paradicsomléből készíteni a paradicsom levest vagy a paradicsomos húsgombócot. Az idén nem túl sok üveggel tettem el, de talál elég lesz télen a 4 l-nyi paradicsomlém. Ennyi maradt ki a lecsófőzés után. Nem most készítettem, de még lehet kapni paradicsomot, úgyhogy lehet még akár főzni egy pár litert.
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- 1 nagy vödör nagyon érett paradicsom (tetszőleges mennyiségű)
- nátrium-benzonát (függ a lé mennyiségétől)
Elkészítés:
A paradicsomot nagyon jól megmosom, majd kivágom belőle a “csumáját”, na meg ha van, akkor a rossz részt. Majd kisebb darabokra vágom. Egy nagy fazékba teszem a paradicsomot, kézzel összenyomkodom, hogy egy kis levet eresszen, és felteszem főlni. Sűrűn kell keverni, mert különben leég. Addig főzöm, míg a paradicsomhéj elkezd összepöndörödni. Ekkor átpasszírozom paradicsompasszírozón, ha nincs akkor megteszi a sima szűrő is. Kis lyukú szűrű. A szép tiszta, átszűrt levet visszateszem, még egyet forralok rajta, aztán kész. Hozzákeverem a tartósítószert, és mehet az üvegbe. Száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Télen igazán finom étel varászolható belőle:)
Jó étvágyat!