Megint egy süteményt hozok nektek, bár ez most sós. Megrendelésre készült, névnapra vitte egy ismerősöm a munkahelyére, úgyhogy nagyon remélem, hogy pozitív visszajelzést kapok, mert kb. 30 fő fogja megkóstolni 🙂 Tegnap este 10 órakor sült ki az utolsó adag, de megérte, mert egy pár darab, a vége pontosan 🙂 nekünk jutott.
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 1 ek. só
- 5 dkg élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 1/2 l tej
- 1,5 dl olaj
Krém:
- 25 dkg Rama
- 3 tojássárgája
Tetejére:
- 1 tojásfehérje
- ízlés szerint köménymag/szezámmag/sajt (el is hagyható)
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral és 2 dl langyos tejjel felfuttatom. A lisztet a sóval elkeverem, beleöntöm a megkelt élesztőt, és a megmaradt langyos tejet. Összegyúrom. Mikor összeállt a tészta apránként hozzáöntöm az olajat, és addig gyúrom a tésztát, míg az összes olajat fel nem veszi. Szépen kidolgozom, majd kelesztő tálban 30 percig pihentetem (duplájára kelesztem).
A tojássárgáját a Ramaval elkeverem, majd félreteszem.
A megkelt tésztát kinyújtom, megkenem a vajas krémmel, és mint a rétest, jó szorosan feltekerem. Háromszög formákat vágok le belőle.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, majd ebbe teszem bele a kis háromszögeket. Nem túl szorosan, mert sülés közben még nőni fognak. Ha van időm, akkor még a tepsiben is kelesztem őket egy negyed órát, ha nincs (tegnap nem volt), akkor rögtön sütöm.
Sütés előtt lekenem a tojásfehérjével és megszórom szezámmaggal. Előmelegített sütőben szép pirosra sütöm őket.
Jó étvágyat!
ilonkademeter
Biztosan fincsi,kiprobalom!Koszonom!
Zsuzsi
Igen, naggyon finom és akár mivel tölthetjük. Nagyon szívesen 🙂