Engedélyt kaptam Limarától, melyet nagyon szépen köszönök, hogy közzé tegyem a blogomon a Jól bevált fehérkenyere receptjét.
Kicsit változtattam rajra, mert nem minden hozzávalót használok fel, de az íze és az állaga így is nagyon jó és finom. Amikor csak időm engedi, elkszítem, mert nagyon szeretjük. Sokkal jobb, mint a bolti kenyér. Egy gondom van csak, hogy nincs még 8 literes kacsasütő jénaim, ezért nem sikerült még nagyon gyönyörű kenyeret sütnöm. Van egy kis jénaim, abban sütöttem hétfőn, de sajnos szépséghibás lett, mert beleragadt, így a tetejéről a héját leszakította a jénai teteje. Alig bírtam levenni. De az íze tökéletes volt. Most hétvégén is sütök egy adagot, de most tepsiben, csak a jénaiban kelesztem, hogy szép formája legyen:)
Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dl víz
  • 2 csapott tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 20-25 dkg öregtészta
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 1 dkg friss élesztő

Elkészítés:

A hozzávalókat egy tálba teszem, majd géppel addig dagasztom, míg összeáll. Ezután 20 percig kézzel dagasztom, akkor jó a tészta, ha kicsit visszaüt gyúrás közben. Fárasztó munka, de megéri. Ha készen vagyon beleteszem a kelesztőtálba, majd duplájára kelesztem. 20 perc kelés után egy kicsit átforgatom, ez jót tesz a tésztának.
Mikor megkelt kiborítom egyhén lisztezett nyújtódeszkára, ellapogatom a kezemmel és megformázom a kenyeret (képekben bemutatom a formázást, melyet szintén Limarától tanultam). A megformázott kenyerett sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, majd megint hagytam duplájára kelni. 3 helyen bevagdostam, ezután már csak annyit hagytam kelni, hogy a vágások szépen szétnyíljanak kb. 20 perc.
A sütőt közben előmelegítettem, majd a jénai tetejének belső felét jól bespriccelem vízzel. Az előmelegített sütőbe teszem sülni kb. 50-60 percre vagy míg a kívánt színt eléri. Miután megsült kiveszem és rácsra teszem húlni, a tetejét még melegen lespriccelem hideg vízzel, és ahogy Limara írta, hallgatom, ahogy a kenyér elkezd beszélgetni, cserepesedni 🙂

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?