Az öregtészta a fehér kenyér alapja, melyet Limarától tanultam, és készítem is, nem rendszeresen, de elég sokszor.
Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 50 dkg BL 80 lisztet
  • kb. 3 dl vizet
  • 1 csipet cukrot
  • 1 dkg friss élesztőt

Elkészítés:

Minden hozzávalót egy tálba tettem és géppel addig dagasztottam, míg összeállt. Nekem egy kicsivel több víz kellett hozzá, de ez a liszttől függ. Keményebb tésztát kell, hogy kapjunk, mint a kenyértészta.
Áttettem egy kelesztőtálba és abban kelesztettem egy egész éjszakán át (kb. 10-12 óra). Egy kicsit átgyúrtam, majd áttettem egy zárható műanyag tálba, lefedtem, és betettem a hűtőbe. Innen használom, mikor kenyeret sütök. Eláll a hűtőben 1 hétig vagy akár 10 napig is, de Én egy hét alatt elhasználom 🙂

Következő bejegyzésemben hozom a Limara fehér kenyér receptjét, melyet mindenkinek nyugodt szívvel ajánlok elkészíteni.

Vélemény, hozzászólás?