Az öregtészta a fehér kenyér alapja, melyet Limarától tanultam, és készítem is, nem rendszeresen, de elég sokszor.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg BL 80 lisztet
- kb. 3 dl vizet
- 1 csipet cukrot
- 1 dkg friss élesztőt
Elkészítés:
Minden hozzávalót egy tálba tettem és géppel addig dagasztottam, míg összeállt. Nekem egy kicsivel több víz kellett hozzá, de ez a liszttől függ. Keményebb tésztát kell, hogy kapjunk, mint a kenyértészta.
Áttettem egy kelesztőtálba és abban kelesztettem egy egész éjszakán át (kb. 10-12 óra). Egy kicsit átgyúrtam, majd áttettem egy zárható műanyag tálba, lefedtem, és betettem a hűtőbe. Innen használom, mikor kenyeret sütök. Eláll a hűtőben 1 hétig vagy akár 10 napig is, de Én egy hét alatt elhasználom 🙂
Következő bejegyzésemben hozom a Limara fehér kenyér receptjét, melyet mindenkinek nyugodt szívvel ajánlok elkészíteni.