Mivel készítettem birsalmasajtot, így maradt főző leve is. Ami tartalmazza az értékes anyagokat, melyek főzés közben szépen kifőltek a birsalmából. Vétek lenne kidobni, ezért ezt is, mint a birsalmasajtot Marcsi receptje alapján elkészítettem. Pontosan annyi főzőlém lett, mint amennyi neki, így nem változtattam semmin sem. De leírom itt nektek.
Íme a receptem:

Hozzávalók:

  • 4 l birsalma főzőlé
  • 1 kg cukor
  • 1,5 l víz
  • 1/2 citrom leve vagy ennek megfelelő citromlé
  • 1/2 cs. Nártium-benzonát (8 g-os)
  • 1 cs. citromsav (10 g-os)
  • 1 mokkáskanál borkősav

Elkészítés:

A főzőlevet feltettem főlni. Mikor felforrt a habot leszedtem róla. Felöntöttem a vízzel és hozzáadtam a cukrot is, összekevertem, újra felforraltam, lehaboztam. 10 percig lassan főztem. A habot itt is leszedtem.
Majd levettem a tűzről hozzáadtam a citromlét és a tartósítószereket, összekevertem, majd tiszta üvegekbe töltöttem. Száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Télen nagyon finom házi ivólé lesz. Már alig várom.

Vélemény, hozzászólás?