Kaptam pár kilogramm birsalmát, gondoltam elkészítem birsalmasajtnak. Minden szépen alakult, ki is borítottam, viszont száradni nem akart rendesen. Sajnos az egyiket ki is kellett dobnom, mert elkezdett romlani. Így gondoltam, üvegben fogom tárolni, és majd onnan használom fel. Így-is, úgy-is birsalmasajt nem? 🙂 A recept bombabiztos, Marcsitól származik, csak szerintem Én nem főztem elég ideig.
Íme a receptem:

Hozzávalók:

  • megmosott birsalma
  • cukor (kg-onként 80 dkg)
  • citrom (kg-onként 1 db leve)
  • citromlé
  • 2 kk. nátrium-benzonát (üvegben tároláskor)

Elkészítés:

A birsalmát alaposan megmosom, majd a magházát és a hibás részeket eltávolítom. NEM PUCOLOM MEG! Cikkekre vágom, mint mikor almaszószt készítek. Egy citromlés vízzel teli tálba teszem.
Egy fazékba teszem a megtisztított, darabolt birsalmát és felöntöm annyi vízzel ami éppen ellepi. Megfőzöm.
Kiszedem szűrőkanállal, bormixerrel pépesítem (de lehet paradicsompasszíróval átpasszírozni is). Ezután lemértem. Kimértem, hogy mennyi cukor és citrom szükséges hozzá. 1 kg birsalmapéphez 1 citrom leve és 80 dkg cukor szükséges.
Feltettem főlni a pépet. Mikor elkezd forrni, hozzáteszem a cukrot és folyamatos keverés mellett főzöm. Addig főzöm, míg nem látom úgy, hogy elég sűrű. Ezt ellenőrzöm úgy, hogy egy tányérra kiszedek egy kiskanálnyit és hagyom egy kicsit hűlni. Ha elkezd a teteje bőrösödni és a tányérról nem esik le, mikor fejre fordítom, akkor kész. Elzárom a gázt és hozzákeverem a citromlét. A formákat kiolajozom, vagy vízzel kiöblítem és ebbe teszem a kész birsalmasajtot. Hűvös, szellős helyen hagyom, hogy megkössön. 1-2 nap után ki lehet borítani zsírpapírra. Kétnaponta forgassuk át, hogy egyenletesen száradjon. 1-2 hét alatt megköt, szeletelhető. Szeletelés után cukorba kell forgatni a szeleteket, és egyesével celofánba becsomagolva eltenni télire. De akár rögtön fogyasztható is.

Nekem ez sajnos nem jött össze, így újra felforraltam, egy csipet nátrium-benzonátot tettem hozzá, biztos-ami-biztos alapon, majd üvegben mertem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni. Így is isteni finom, és ugyanúgy tudom használni, mint a felszeletelt sajtot, csak kiskanállal kell kiszedegetnem, mikor használom.

Viszont, jövőre újra próbálkozom, és akkor sikerülni fog tökéletesre 🙂

Jó étvágyat!

 

Vélemény, hozzászólás?